Afbeelding
(Foto: PR)

Haarlemse roeivrienden temmen Atlantische Oceaan

HAARLEM - Het Nederlandse roeiteam The Dutch Atlantic Four is als eerste over de finish gekomen tijdens de Talisker Whiskey Atlantic Challenge 2018. Ze hebben de zwaarste roeirace ter wereld van La Gomera naar Antigua van 5000 kilometer in 34 dagen afgelegd en konden vannacht eindelijk weer hun dierbaren in hun armen sluiten.

De mannen lagen na een aantal dagen al op kop en deze positie hebben ze op één dag na niet meer hoeven af te staan. Ze zijn wekenlang op de voet gevolgd door het Britse viermansteam Oar Inspiring, maar die hebben de mannen ondanks verwoede pogingen niet in kunnen halen. De Nederlanders hebben ondanks stromingen en veranderende weersomstandigheden gedurende de hele race een constante snelheid laten zien. Waar andere teams terugvielen bij moeilijkere weersomstandigheden bleven zij stabiel en standvastig doorroeien.
The Dutch Atlantic Four hebben menigeen verrast met hun prestatie. Van te voren werden zij niet als directe kansmakers aangemerkt vanwege hun bescheiden optreden en de concurrentie die er veelal uitzien als jonge afgetrainde atleten. Hun langdurige ervaring met het sloeproeien, achtergrond in scheepvaartstechniek, vertrouwdheid met het maken van weeranalyses en hun zeer diepgaande voorbereiding hebben bijgedragen aan hun overwinning.
Het team heeft zich jarenlang voorbereid op dit avontuur. Zo waren ze dagelijks te vinden in de Haarlemse sportschool Kenamju of op hun Waterrower thuis. Meer nog dan de fysieke voorbereiding hebben ze zich gericht op het mentale aspect om er zeker van te zijn dat ze als vrienden over de finish konden komen. Zo hebben ze meerdere coachingsessies volbracht onder leiding van Jeantilette Ates en Insights. Ook hebben ze zich avonden lang bezig gehouden met het berekenen van de juiste hoeveelheid voedsel en het kiezen van het geschikte materiaal.
Bart, Erik, Marcel en David hebben met deze race hun droom waargemaakt. Zij willen en gunnen dat iedereen zijn of haar droom kan waarmaken.