Van boven is ie mooi, maar ondergronds nog vele mooier.
Van boven is ie mooi, maar ondergronds nog vele mooier. Foto: (Foto: PR )

Beleef kerstsfeer in de ondergrondse crypte

HAARLEM - Laat je meevoeren en betoveren in de ondergrondse crypte van de Koepel Kathedraal van Haarlem. Daar is het kerst! Met wel 300 prachtige kerstgroepen, een modelspoorbaan, heel veel verlichte kerstbomen, kinderen kunnen er heerlijk knutselen en je kunt er je eigen kerstdecoratie maken.

Een prachtig aangeklede en sfeervol verlichte Charles Dickens-achtige setting. Voor bezoekers van jong tot oud is er iets te beleven. Elk half uur start er een cursus 'kerstornament maken' en speciaal voor kinderen hebben we een kerstpuzzeltocht en aan grote tafels kunnen ze hun eigen kerststal maken.

We schenken er koffie, Engelse thee, warme chocolademelk en natuurlijk is er glühwein, warme apfelstrudel en kids kunnen hun eigen Brusselse wafel 'versieren'.

Sprookje

De kathedraal is op zichzelf al heel bijzonder, maar door een bezoek te brengen aan de avontuurlijke ondergrondse gangen, waan je je in een sprookje. Een magische wereld vol kerstgroepen, lichtjes en verrassingen.

En als je uitgekeken bent kan je ook nog eens een van de torens beklimmen tot 60 meter hoog voor een spetterend uitzicht op de stad Haarlem, de duinen en de zee!

Neogotisch en neoromaans

De kathedraal heeft dit jaar de Europa Nostra Award ontvangen en staat met de Sagrada Familia, de Sacré-Coeur, de Westminster Cathedral en de Basiliek van Koekelberg in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950.

De machtige kathedraal is ontworpen door Joseph Cuypers en is groter dan de Dom van Keulen. Het telt 12 grote en kleine torens en een koepel van 65 meter hoog! De kathedraal bevat bouwstijlen als neogotisch, neoromaans, Jugendstil en stijlelementen van de Amsterdamse School en Berlage.

Toegangsprijzen (incl. audiotour en kerst)
Vanaf 15 jaar € 6,- (inclusief torenbeklimming € 8,-)
Kinderen 4 t/m 14 jaar € 3,- (inclusief torenbeklimming € 4,-)
Kinderen t/m 3 jaar en BankGiro Loterij VIP-kaart & houders HaarlemPas: Gratis

Adres

KoepelKathedraal Haarlem
Leidsevaart 146

Wanneer

Elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag t/m 5 januari 202011.00 - 17.00 uur

Elke zondag t/m 5 januari 202012.00 - 17.00 uur

24 december: 11.00 uur tot 15.00 uur geopend, i.v.m. kerstavond 25 december: eerste kerstdag gesloten