Afbeelding
Foto:

Vrede

Er is geen ander feest dat zo direct en op bijna natuurlijke wijze in verband wordt gebracht met vrede als het feest van Kerstmis, de geboorte van Jezus in Bethlehem. Wij vieren deze week, de komende dagen, zijn geboorte.

Dit verband valt ongetwijfeld terug te voeren op de boodschap van de engelen aan de herders in het veld: Ere zij God in de hoge en vrede op aarde aan alle mensen van goede wil. In de traditie heeft Jezus meerdere namen gekregen waarin zijn boodschap van vrede valt te beluisteren: Koning van de Vrede en Vredevorst. Deze namen verwijzen naar zijn koninkrijk waarin geen plaats is voor terreur, oorlog en onrecht.

Over het algemeen wordt vrede benaderd vanuit de 'vrede-in-de-wereld' gedachte. Als we het in de traditie van het christendom over vrede hebben, bedoelen we ook: vrede met onszelf, met de mensen om ons heen en met God. Dan gaat het om vrede in de eigen kleine en soms grotere kring. Het lijkt dan zo eenvoudig en dichtbij. Als ieder mens erin slaagt in vrede te leven met de eigen omgeving dan komt de vrede in de wereld vanzelf.

Dan wordt dat koninkrijk van de vrede werkelijk zichtbaar. Op zo'n kleinschalige wijze aan vrede werken is bemoedigend en schept verbinding. Deze verbinding is ook nodig om samen met anderen op weg te gaan. En dan is het niet meer de weg die naar de vrede leidt. Dan is vrede de weg geworden waarop we voortgaan.

Ik wens u vrede en alle goeds!

Marleen Wijdeveld, coördinator Ontmoeten en Inspireren