Petra de Vries
Petra de Vries Foto: Stem in de Stad

Samen

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat je samen leeft in onze samenleving. Helaas moet ik constateren dat dit niet voor iedereen geldt. Ik ontmoet mensen die geen of een heel klein netwerk hebben van familie, vrienden, kennissen of buren. We weten inmiddels dat het niet helpt om mensen een stigma te geven, maar hoe doe je het dan wel goed?

Goed samenleven betekent dat je oog en oor hebt voor de ander. De ander zien en horen en het hebben over diens talenten en vaardigheden. Focus niet direct op wat iemand niet kan. Dan plaatsen we mensen direct weer in hokjes.

Bij Stem in de Stad werken zo'n 235 vrijwilligers die oog en oor hebben voor mensen die het nodig hebben. Dit zien we breed en hebben dus ook een divers aanbod. Een gratis kopje koffie, mee kunnen eten als je dakloos bent, ondersteund worden met het leren van de Nederlandse taal en een zelfhulpgroep van vrouwen door vrouwen. Dat is voor mij samen leven en samen doen in de stad Haarlem.

In onze stad Haarlem wonen veel mensen, zo'n 232.834. Samen kun je veel bereiken en als je er bent voor de ander geef je ook jezelf een ervaring. Veel mensen zijn op zoek naar betekenisgeving of zingeving. Dat komt dan mooi samen. Je inleven in de wereld van die ander, er zijn voor die ander en daar waar mogelijk kunnen ondersteunen of helpen, geeft betekenis en zin. Ik merk dat door het vergroten van mijn blik mijn relatie tot allerlei vanzelfsprekendheden anders wordt. In gesprekken met mensen die het minder hebben en toch hoe moeilijk ook, staande blijven, ontleen ik de waarde kracht. Kracht om mij in te zetten voor een waardevolle samenleving waarin we oog en oor hebben voor elkaar.

"Ik, zegt Hij, ga iets nieuws beginnen het is al begonnen, merk je het niet?" (Jesaja 49, vers 19)

Petra de Vries, waarnemend directeur