PvdA-canvasploeg vlnr Pieter van der Hoeven, raadslid Romée Pameijer en bestuurslid Coby Kroon
PvdA-canvasploeg vlnr Pieter van der Hoeven, raadslid Romée Pameijer en bestuurslid Coby Kroon (Foto:PvdA Heemstede)

Proef afvalinzameling Merlenhoven succesvol voorbeeld

HEEMSTEDE - Eind 2017, nu twee jaar geleden, vroeg de PvdA de bewoners van de Heemsteedse wijk Merlenhoven hoe zij dachten over de geplande proef om afval in hun wijk op proef anders in te zamelen. Er waren toen veel twijfels, met name over het aantal soorten vuilnisbakken dat iedereen erop na moest gaan houden. De pilot is aangepast en het college van burgemeester en wethouders is nu enthousiast over de inzamelmethode in Merlenhoven.

De gemeente denkt erover deze methode overal in te voeren. Dat is voor de PvdA Heemstede reden om de echte gebruikers, de inwoners van Merlenhoven, naar hun ervaringen te vragen.

Zaterdagmiddag 23 november liepen zij door de wijk en vroegen tientallen inwoners hoe het nieuwe inzamelen bevalt. Inderdaad waren de reacties vooral positief. Wel komen de gebruikers met adviezen voor verdere verbetering: Maak het gemakkelijker om groter en zwaarder karton in de papierbak te schuiven. De klep van de restafvalbak zit nu best hoog en valt dicht terwijl je er een zak in wilt gooien; dat kan handiger.

Ook is de vraag of dit nu maatschappelijk de beste en goedkoopste oplossing is. Maar vooral overheerst het gevoel dat het goed is dat we bewuster omgaan met grondstoffen en afval. De PvdA-fractie is blij met deze reacties, die haar helpen in de discussie in de gemeenteraad.