Nelleke Noordervliet.
Nelleke Noordervliet. (Foto: PR )

Theater na de Dam met Nelleke Noordervliet

BLOEMENDAAL - Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. In Caprera zal schrijfster Nelleke Noordervliet fragmenten uit het dagboek van Etty Hillesum voordragen.

Pianiste Hanna Shybayeva zal deze voordracht muzikaal omlijsten met muziek van Chopin, Skriabin en Rachmaninov. De bijeenkomst wordt onder de kap op het podium gehouden. Nelleke Noordervliet wordt gezien als een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse schrijvers. Haar boeken zijn meermaals genomineerd en bekroond en in verschillende talen vertaald. In 2018 ontving zij de Constantijn Huygensprijs voor haar gehele oeuvre.

Het dagboek van Etty Hillesum

Pas 38 jaar nadat zij in Auschwitz werd vermoord werd het dagboek van Etty Hillesum gepubliceerd. Zij beschrijft haar persoonlijke, innerlijke ontwikkeling te midden van de turbulentie van de Tweede Wereldoorlog en de verschrikkingen van de holocaust. Het boek is niet alleen een sterk persoonlijk document, maar geeft ook enig inzicht in de wijze waarop de anti-Joodse maatregelen en deportaties in die jaren op joden zelf zijn overgekomen.

Hanna Shybayeva

De Nederlandse/Wit-Russische pianiste Hanna Shybayeva, geboren in 1979 in Minsk, begon haar pianostudie op zesjarige leeftijd. Door de jaren heen groeide Hanna van "wonderkind" uit tot de volwassen en boeiende pianiste die zij thans is, geprezen door pers en publiek vanwege haar muzikale en eigenzinnige interpretaties, haar energie en de rijkdom van haar kleurenpalet; de solistenrol geeft haar evenveel voldoening als haar optreden als kamermuziekpartner.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.caprera.nu.

Hanna Shybayeva.