Het museum hoopt aan het eind van dit jaar de één miljoenste bezoeker te ontvangen.
Het museum hoopt aan het eind van dit jaar de één miljoenste bezoeker te ontvangen. "De reacties van bezoekers zijn eigenlijk altijd positief." (Foto: Vincent de Vries)

'Het moet een feest van herkenning blijven'

HOORN - Het begon 25 jaar geleden allemaal op de Bierkade in Hoorn. Daar opende het Museum van de 20e Eeuw op 1 april 1994 haar deuren. Een museum dat 25 jaar later terug kan kijken op succesvolle jaren met gemiddeld veertigduizend bezoekers per jaar. Iets waar directeur en oprichter Hans Stuijfbergen natuurlijk best een beetje trots op is. "Aan het eind van dit jaar hopen we onze één miljoenste bezoeker te ontvangen."

Museum van de 20e Eeuw bestaat 25 jaar

De meeste musea worden opgericht aan de hand van een al bestaande collectie, maar dat geldt niet voor het Museum van de 20e Eeuw. "Er was nog helemaal niets", blikt Hans terug. "Samen met mijn goede vriend Harry van Lunteren, die net als ik belangstelling had voor de recente historie, had ik begin jaren negentig het idee opgevat om een museum te openen dat de ontwikkelingen van de laatste honderd jaar laat zien. In geen andere eeuw is zoveel veranderd op het gebied van bijvoorbeeld communicatie, vrije tijd, mobiliteit en technologie. Dat feit vonden Harry en ik een museum waardig. We wilden vooral een eerlijk en Nederlands beeld geven van de periode 1900 tot 2000. We kwamen in contact met Rob Cohen, een fervent verzamelaar die onderdak zocht voor zijn collectie. In 2010 hebben we zelfs een tentoonstelling aan hem gewijd, met een audiotour die hij zelf heeft ingesproken. Rob, die vorig jaar op 94-jarige leeftijd overleed, vertelde over zijn ervaringen in concentratiekampen. Hij was de enige van zijn familie die de oorlog overleefde. Zijn verhaal kwam bij de bezoekers écht binnen; veel mensen liepen met tranen in de ogen rond. Wat mij betreft de meest indrukwekkende expositie in die 25 jaar. Zijn collectie, die de basis vormt van het museum, hebben we na Rob's overlijden in z'n geheel over kunnen nemen van zijn kleinkinderen."

Telekids

Van 4 oktober 2019 tot en met 21 juni 2020 komt het museum met de expositie 'Carlo & Irene, de Pittige Telekids Collectie'. De leukste fragmenten en mooi bewaarde memorabilia worden interactief tentoongesteld zodat de ruim 2,2 miljoen kijkers van het Telekids van toen herinneringen kunnen ophalen. "Irene Moors heeft het museum zelf benaderd en kwam met het idee voor de expo. Op haar zolder, en op die van Carlo, liggen veel spullen die heel leuk zijn om te laten zien.

Openingstijden

Het Museum van de 20e Eeuw is geopend van maandag tot en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Het adres is Krententuin 24 in Hoorn. Kijk voor meer informatie op www.museumhoorn.nl. Op parkeerterrein 'P-Havens' bij de Nieuwe Wal kunnen bezoekers gratis parkeren. Vanaf daar is het tien minuten lopen naar het museum.