Afbeelding
Foto: Ad Timmers

Grote opkomst boerenprotest Haarlem

HAARLEM - Een groep van zo'n tweehonderd boeren is maandagochtend op trekkers aangekomen in Haarlem om te protesteren tegen het huidige stikstofbeleid. De agrariërs zijn vertrokken vanuit de hele provincie Noord-Holland. De gedeputeerde staten had dit onderwerp maandagmiddag om 13.00 uur op de agenda geplaatst.

Omdat de gemeente Haarlem een grote groep verwachtte, had zij bij voorbaat al de Dreef afgezet voor verkeer. Dit zorgde de hele dag voor lange files. Toch leek het autoverkeer het te accepteren, er waren geen verdere ongeregeldheden.

Petitie

Een groot aantal demonstranten heeft naast hun trekker ook spandoeken meegenomen naar het provinciehuis. Dit om hun woorden kracht bij te zetten. In Den Haag zitten de klimaathaaien, en de provincie gaat ons nog even extra naaien', zo staat op een groot spandoek te lezen. Daarnaast werd een petitie aangeboden door Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO)

"We vragen om moed te tonen"

"We zijn hier om te laten zien dat we een positieve bijdrage willen verlenen aan de toekomst en dat we onderdeel kunnen zijn van de oplossing. We vragen de provincie om bestuurlijke moed te tonen. Trek de beleidsbrief in en ga met de landbouw in gesprek. De landbouw kan een sleutel bieden tot een oplossing. Help ons om het innovatieve vermogen te benutten en samen het probleem op te lossen," aldus een woordvoerder van LTO.

Gedeputeerde Esther Rommel vertelde tegen NH Nieuws dat de provincie de beleidsregels omtrent stikstof niet gaat aanpassen. Ze deed die uitspraak bij het grote boerenprotest voor het provinciehuis in Haarlem. "Zo'n scenario als in Friesland gaan we hier niet krijgen", aldus Rommel, die wel toezegde met de boeren te gaan praten.

"Wij houden de plannen óp tafel en willen met de boeren óm tafel."

Afbeelding
Afbeelding
Een boer komt op voor zijn branche.