Met de nieuwe BMW 225xe Active Tourer zijn meer emissievrije, elektrische kilometers te rijden.
Met de nieuwe BMW 225xe Active Tourer zijn meer emissievrije, elektrische kilometers te rijden. (Foto: WILFRIED WULFF)

BMW 225xe Active Tourer veelzijdiger

Dankzij de nieuwe generatie accu's kan de nieuwe BMW 225xe Active Tourer een meer dan 25 procent grotere afstand volledig elektrisch rijden. In de praktijk komt dat neer op een range tussen de 55 en 57 kilometer.

Bovendien is de efficiency verder geoptimaliseerd, want de 225xe Active Tourer verdeelt de aandrijfkracht van de verbrandingsmotor en de elektromotor nu via een specifiek voor hybride aandrijving ontwikkeld vierwielaandrijfsysteem over de voor- en achterwielen. Het gemiddelde brandstofverbruik komt nu uit op slechts 1,9 liter per 100 kilometer: een reductie van meer dan 15 procent.

De flinke toename van de elektrische range is grotendeels te danken aan de hogere capaciteit van de lithium-ion-accu. Die is gestegen van 7,7 naar 10 kWh zonder dat de afmetingen van de accu zijn gewijzigd. Opladen kan op verschillende manier. Gewoon thuis aan het net, maar ook met gebruik van een BMW i Wallbox en dan is de lege accu in 3 uur en 15 minuten opgeladen. De accu is geplaatst onder de achterbank om ruimte te sparen en de bagageruimte zo groot mogelijk te houden (400 tot 1.350 liter).

De plug-in hybride aandrijving in de 225xe Active Tourer bestaat uit een 1,5-liter 3-cilinder-in-lijn benzinemotor met BMW TwinPower Turbo met een vermogen van 100 kW/136 pk. Deze drijft via een 6-traps Steptronic automaat de voorwielen aan. Een elektromotor van 65 kW/88 pk drijft de achterwielen aan. Beide motoren leveren samen een systeemvermogen van 165 kW/224 pk en een maximumkoppel van 385 Nm. Goed voor een acceleratie van 0 naar 100 km/uur in slechts 6,7 seconden. In elektrische modus haalt de 225xe een top van 130 km/uur en met benzinemotor 202 km/uur.

Het energiemanagementsysteem voor de aandrijflijn maakt gebruik van data van de navigatie om te anticiperen op stijgingen en dalingen in de route. Daarmee helpt het maximale efficiency en rijplezier te bereiken. De bestuurder kan via de Driving Experience schakelaar kiezen uit de modi SPORT, COMFORT en ECO PRO. Met de eDrive schakelaar op de middenconsole is de interactie tussen de verbrandingsmotor en de elektromotor te beïnvloeden. In de standaard ingestelde AUTO eDRIVE stand garandeert het systeem onder alle omstandigheden optimale interactie tussen de krachtbronnen. De positie MAX eDRIVE is gericht op puur elektrisch rijden, terwijl SAVE BATTERY ervoor zorgt dat de accu onderweg voldoende opgeladen is om bijvoorbeeld bij het binnenrijden van een stadscentrum direct te kunnen overschakelen op elektrisch rijden.