Vilja Machielsen
Vilja Machielsen (Foto: PR Stem in de Stad)

Nieuw bestaan

Bij Stem in de Stad komen met regelmaat mensen zonder verblijfsvergunning, ongedocumenteerden.


Als ongedocumenteerde mag je in Nederland niet werken of naar school, niet lid worden van een sportclub en zelfs geen vrijwillligerswerk doen. Stem in de Stad begeleidt deze mensen, vanuit het juridisch/maatschappelijk spreekuur, het medisch spreekuur en door middel van persoonlijke trajecten. In deze trajecten gaat het niet meteen over een legale status in Nederland maar over het zoeken naar een ander toekomstperspectief, waar dan ook.

Om dit soort toekomstgesprekken te volgen is het belangrijk mentaal gezond te blijven, niet in een isolement te raken, rust, (zelf)vertrouwen en weerbaarheid op te bouwen. Zaken waarbij een gestructureerde dagbesteding van groot belang is. Het aanbieden van een cursus of een stage en een actieve begeleiding helpen mensen weer een perspectief te zien.

Ze ontwikkelen nieuwe vaardigheden welke een goede inburgering makkelijker kunnen maken, maar ook kan het daardoor gebeuren dat iemand dan zelf weer ruimte ziet om in het land van herkomst een nieuw bestaan op te bouwen.

Daarom hebben op 28 maart Groen Links en de Christen Unie, op verzoek van Stem in de Stad, een initiatiefvoorstel in de Haarlemse gemeenteraad ingediend om ongedocumenteerden de kans te bieden zich verder te ontplooien door middel van cursussen en praktijkleertrajecten.

In andere Nederlandse steden als Amsterdam en Utrecht heeft de gemeenteraad eerder al een vergelijkbaar voorstel aangenomen.
Het Haarlemse voorstel ligt hier nu bij het College van Burgemeester en Wethouders en wij hopen op goed nieuws.

Vilja Machgielsen, coördinator ongedocumenteerden