Genieten met volle teugen.
Genieten met volle teugen. (Foto: Willem Brand)

Haarlem Waterland, wat ben je mooi!

HAARLEM - Haarlem, wat ben je mooi, zingt Fredie Kuiper al jaren. Zo is het. Wie het water volgt gaat ook vanzelf zingen. Loop langs het Spaarne richting Heemstede, verlustig je aan de villa's en de mooie sloepen, loop over het Jaagpad langs molen de Eenhoorn, de jachtwerven en duik dan de polder in naar molen De Hommel. Neem een duik aan het strandje of een kop koffie aan De Molenplas en steek door naar de andere plas. Loop langs de Ringvaart door tot het brugje bij Vijfhuizen…

Door Willem Brand

De brugwachter heeft het druk op deze zomerse zondag in juli. Bootjes varen af en aan. Er worden brugwachters gezocht, zegt hij. Heb je wel een vaarbewijs voor nodig. Een mooie sleper, Raaf geheten, vaart voorbij. Of ie te koop is, roept Willem.

Alles is te koop, roept de kapitein terug. Zijn vrouw die op het achterdek zonnebaadt, zwaait enthousiast terug. Het slepertje komt niet gewoon uit Den Haag, leest de rij fietsers, maar uit het sjieke 's-Gravenhage!

Racefiets

Met zijn racefiets onder zich ziet ook Frank de stoet bootjes passeren. Vandaag heeft hij voor het eerst meer dan honderd kilometer gefietst. Hij heeft nog 8,7 km te gaan, heeft zijn fietsapp hem wijsgemaakt.

'Als je naar Haarlem-Noord gaat, had je ook door kunnen fietsen naar Nieuwebrug, daar de brug over en meteen weer af en dan langs het Liewegje naar IKEA,' zegt een man. Frank zegt blij te zijn dat hij hier even uit kan puffen.

Doodskop

Daar gaat een huursloep met ballonnen. Die vieren vast een feestje. Bij benzinestation Hendriks koopt het stel, dat met Willem uit Haarlem mee is, even een zak drop. 'Weet je wat Willem betekent?' vraagt Willem, 'Hij die in bescherming neemt.'

Zijn prachtige sloep neemt hij in bescherming met een sensor die hem thuis waarschuwt als iemand 'm erop stapt. Om af te schrikken heeft hij ook een bord gemaakt met een doodskop. 'Keep out' staat erop.

Sleepje

Terug aan het Spaarne op de hoogte van tennispark Overhout deelt een stel de krant, zij het zachte en hij het harde nieuws. Ze wonen aan het Spaarne, zeggen ze, en genieten op hun tachtigste met volle teugen. Want de dood is dichtbij.

Ach, zoals Daniel Lohues zingt, elk huisje heeft zijn kruisje. 't Ene is van piepschuim, het andere van lood. Verderop hebben moeder en dochter 'pech onderweg'. Is er een ANWB op het water? Niet echt. Dan maar het thuisfront gebeld. Maar een sleepje hebben ze in ieder geval.

De krant lezen is heerlijk op het water.