Afbeelding
(Foto: PR )

Van der Vinne Kunstkamerveiling

HAARLEM - Op zondag 2 juni (aanvang 14.00 uur) vindt in het historische pand van Van Duivenboden Interieur in Haarlem een veiling plaats van moderne kunstwerken ten behoeve van de restauratie van de kunstkamer in deze interieurzaak. De grote kunstkamer uit 1776 bevat een aantal unieke wandschilderingen van de Haarlemse schilder Vincent van der Vinne (1736-1811). De veiling staat onder leiding van kunstkenner Willem de Winter. De veiling bevat werken van o.a.; Corneille, Anton Heyboer, Jan Sierhuis, Joost Beerents, Klaas Gubbels, Jeroen Hermkens en Kees Okx.

De kunstkamer was lange tijd het middelpunt van het kunst- en culturele leven in Haarlem. In de zaal vonden concerten, debatten en lezingen plaats en vanuit deze kamer werden initiatieven gestart zoals de oprichting van de nu nog bestaande Teylers Stichting en de kunstenaarsvereniging Kunst zij ons doel. In een zijkamer van de kunstkamer schreef Nicolaas Beets zijn beroemde Camera Obscura.

Unieke plek

Gedurende de laatste 200 jaar heeft de kunstkamer diverse bestemmingen gehad, zoals de woonkamer van de uitgeversfamilie Tjeenk Willink maar de kamer heeft ook jaren gefunctioneerd als was- en schaftlokaal voor de werknemers van drukkerij Erven Loosjes. De wandschilderingen van Vincent van der Vinne zijn in een slechte conditie. Met de opbrengst van de veiling willen de eigenaren van Van Duivenboden een 1e onderzoek financieren met als uiteindelijk doel de restauratie van de kunstkamer.

Van der Vinne Kunstkamerveiling

Van Duivenboden werkt voor de veiling samen met Kunst centrum Haarlem. Beide organisaties hebben een groot aantal kunstwerken beschikbaar gesteld die geveild worden door Willem de Winter (ook bekend van het programma Tussen Kunst en Kitsch). De kavels kennen onder andere werken van; Corneille, Anton Heyboer, Jan Sierhuis, Jeroen Hermkens, Klaas Gubbels, Leon Spierenburg, Joost Beerents, Selwyn Senatori en de Haarlemse kunstenaars; Marjan Jaspers, Hannes Kuiper en Kees Okx.

Kijkdagen en veiling

Kijkdagen: vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni, van 11.00 17.00 uur. Toegang gratis.
Locaties kijkdagen: Van Duivenboden Interieur, Gedempte Oude Gracht 90-94 en Kunst centrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121. Veiling: zondag 2 juni, 14.00 16.00 uur. Toegang gratis.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding