Regenboogbeleid Haarlem te soft

HAARLEM – "Het mag allemaal wel wat steviger", concludeert Ron Dreijer, voorzitter van de commissie Samenleving van de gemeenteraad na afloop van de discussie in de commissievergadering van 9 mei. De commissie staat uitgebreid stil bij de activiteiten die de gemeente Haarlem ontplooit heeft om de sociale acceptatie van diverse Haarlemmers op bijvoorbeeld cultureel of seksueel (LHBTI) gebied te bevorderen.

Door Christa Warmerdam

Deze evaluatie wordt weer gebruikt om de activiteiten in het kader van Regenboogstad 2019-2022 te bepalen. Dat aandacht nodig is en blijft verwoordt een inspreker, Ronald Serné: "In mijn coachingspraktijk, waarin ik LHBTI'ers ondersteun, zie ik dat eenzaamheid, zowel bij jongeren als bij ouderen een groot probleem is. Eenzame ouderen gaan terug in de kast omdat ze uitgesloten worden in verzorgingstehuizen."

Anne Sterrenberg (VVD): "Ik vind dat echt heel erg. We zijn in Nederland, de strijd is al lang geleden gevoerd. Maar we moeten de strijd opnieuw voeren, want we kakken een beetje in." Een van de voorstellen van het college is een postercampagne. Er zullen in totaal zeven posters komen. Drie ervan zitten als voorbeeld bij de raadsstukken. Het college wil hiermee uitvoering geven aan een motie waarin de gemeenteraad vroeg om zo'n campagne en dan 'à la Rotterdam'.

Te soft

Wethouder Meijs licht de keuze toe: "Hier zijn alle betrokken partners (COC, Bureau Discriminatie, Gay Haarlem) unaniem in geweest." Veel raadsleden vinden de posters te soft. Er moeten posters komen die discussies uitlokken zoals dat in Rotterdam gebeurd is. Op voorstel van Ziggy Klazes (GroenLinks) gaat een deel van de commissie in gesprek met de Regenboogpartners om met hen te bespreken waarom zij deze Haarlemse variant goed genoeg vinden.