Jan Oostenbrink.
Jan Oostenbrink. (Foto: )

Lezing 'Web van het denken'

HEEMSTEDE - 'Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken, blijf ik denken zoals ik altijd heb gedacht en blijft mij overkomen wat mij altijd overkomt'. Op 7 november is Jan Oostenbrink gastspreker in de Luifel te Heemstede met de lezing 'Web van het denken'. Hij is auteur/uitgever van de autobiografie 'Innerlijke Bereidheid', de grondbeginselen van 'bewustwording & verandering' en licht de lezing toe.

'Onze waarneming en wijze van denken bepalen ons geluk of grote verdriet. We beginnen veel van onze zinnen met 'ik denk dat ……', maar hebben nimmer onderzocht wat dat denken is en hoe het ons beperkt en misleidt. Inzicht in het denken resulteert in betere waarnemingen, keuzes, handelingen en de gevolgen daarvan.

Hoe kunnen we nu de chaos in onszelf en de wereld verminderen? Onderscheid het denken in functionele zin, dat nuttig is als het rechts-houden in het verkeer en het denken in psychologische zin als ego-gericht handelen, dat verwarring, problemen en strijd schept. Jiddu Krisnamurti, een wijze uit India, zei eens, 'Er zijn heel veel mensen, die denken dat met de wijze waarop wij denken de problemen in de wereld opgelost kunnen worden, terwijl de wijze waarop wij denken juist de oorzaak is van al die problemen in de wereld'. Een voorbeeld: we denken vaak een relatie te hebben met die ander, onze vriend, vriendin, man of vrouw. In werkelijkheid hebben we echter vaak een relatie met ons ideaalbeeld dat een denkbeeld is. We vergelijken die vriend, vriendin, man of vrouw onbewust met dat ideaalbeeld, dat dus een denkbeeld is. Dat schept verwarring, problemen en strijd. Inzicht in het denken is de hoofdsleutel in ons leven.'

Aanvang: 20.00 uur. Kosten: € 8,-. Aanmelden: de Luifel, 023-548 38 28.