Eric de Kriek.
Eric de Kriek. Foto: Aangeleverd

Techniekopleiding biedt perspectief

REGIO - Nog altijd kampt Nederland met een tekort aan technisch personeel. Bedrijven en onderwijsinstellingen werken intensief samen om voldoende gekwalificeerd personeel te kunnen inschakelen, maar desondanks wordt verwacht dat het tekort voorlopig zal aanhouden. Ook Gasservice | Gaswacht heeft hiermee te maken. Volgens operationeel manager Eric de Kriek is het van belang om jongeren in een vroeg stadium enthousiast te maken.

De belangstelling onder jongeren om te kiezen voor een technisch beroep is niet groot. Zij veronderstellen dat het zwaar en smerig werk is dat slecht betaalt. Niet terecht, want de techniekbranche is divers en juist door het personeelstekort stijgen de lonen. Ook kampt de sector met de naweeën van de recessie. Voor veel mensen in de techniekbranche was er toen onvoldoende werk, men liet zich omscholen en zocht ander werk. Bovendien slaat de vergrijzing toe en er zijn onvoldoende schoolverlaters om die uitstroom op te vangen.

De Kriek: "De brancheorganisatie Techniek Nederland heeft becijferd dat alleen al in Noord-Holland jaarlijks ongeveer 1600 vacatures zijn in de installatietechniek. Vooral voor monteurs die apparatuur ophangen en onderhouden. Twee derde daarvan is op te vangen door de zijinstromers. Maar dan blijven nog altijd ongeveer vijfhonderd vacatures over. Er zijn elk jaar ongeveer negentig schoolverlaters met een specifiek diploma en nog eens 150 schoolverlaters met aanverwante opleidingen. We komen dus elk jaar driehonderd nieuwe jongeren te kort.''

Om het tij te keren, zijn in de afgelopen jaren samenwerkingsverbanden ontstaan. In deze regio timmert Techport aan de weg. Een initiatief dat zich met name richt op het bedrijfsleven en de vmbo-scholen. "Daar zitten immers de leerlingen die kunnen kiezen voor het mbo, want voor de installatiebranche is een opleiding mbo-2 of mbo-3 nodig. Er zijn open dagen, onlangs hielden we zelfs een complete techniekweek, alles is erop gericht om techniek bekend te maken onder de jongeren.''

Ook de regionale aanpak vanuit Sterk Techniekonderwijs haakt aan, dit initiatief heeft het onderwijs zelf als vertrekpunt en benadert bedrijven voor deelname. Mede door Greenbiz IJmond, een samenwerking tussen de provincie en zeventien gemeenten, is inmiddels een opleiding tot junior consultant duurzaamheid via Nova College beschikbaar. "Ook worden basisscholen aangedaan. Zo is er bijvoorbeeld een bus met technische proeven. Zodat kinderen al jong geënthousiasmeerd worden."

Gasservice | Gaswacht is al enige tijd een erkend leerbedrijf, zodat kandidaten er gecombineerd kunnen werken en leren. "Het is leuk om monteur te zijn en er is volop werk."