Sterrenheuvel is een plek waar alles onder één dak kan gebeuren.
Sterrenheuvel is een plek waar alles onder één dak kan gebeuren. (Foto: Guus Hartendorf)

Opening afscheidshuis en crematorium Sterrenheuvel

HAARLEM - 'Lang zal ze leven' zal in een crematorium niet vaak gezongen worden. Evenmin krijg je niet vaak weken tevoren een uitnodiging om een dergelijk gebouw te bezoeken. Maar vrijdag 5 april hadden de genodigden al wel weken in hun agenda staan om het nieuwe Afscheidshuis en Crematorium Sterrenheuvel te bezoeken. Die dag openden Anita van Bokhorst en haar vrouw Nicolette Koppelman-van Bokhorst dit afscheidshuis en crematorium aan de Vergierdeweg 45 in Haarlem.

Door Guus Hartendorf

Ruim 250 belangstellenden lopen 's middags de lichte en stijlvolle ceremonieruimte binnen. Het gebouw staat aan de zuidkant van begraafplaats St.-Joseph en de gelijknamige kapel. In het midden van de ceremonieruimte staat de baar tegenover het spreekgestoelte. De banken en stoelen staan aan weerszijden in een kring er omheen. Afhankelijk van de zitplaats is er uitzicht op het naastgelegen weiland, waar koeien grazen. De beide dames houden een toespraakje waarin ze ingaan op de bouw van Sterrenheuvel, hetgeen op videoschermen te volgen is. Anita zegt dat ze met een goed team start en Nicolette spreekt de hoop uit dat uitvaartleiders en nabestaanden zich in Sterrenheuvel onder één dak thuis voelen.

Sterrenwacht

Oud-wethouder Rob van Doorn van Haarlem is de laatste spreker. Hij herinnert zich dat Anita en Nicolette in 2012 hun plan voor de bouw van Sterrenheuvel kwamen bespreken en dat hij meteen enthousiast was. Hij vertelt dat Sterrenheuvel op de plek staat, waar de Haarlemse Sterrenwacht op een terp stond, hetgeen de naam verklaart. Na de speeches gaat het gezelschap naar de lounge, waar met het ontkurken van een fles champagne Sterrenheuvel officieel geopend is.

De dag erna is er Open Huis, waar naar schattig tussen de 1500 en 2000 belangstellenden op afkomen. De bezoekers kijken hun ogen uit en zijn vol bewondering over de inrichting van en mogelijkheden in Sterrenheuvel.

Het Afscheidshuis/Crematorium is duurzaam gebouwd en in overleg met uitvaartleiders ingericht. Het is er licht en de twee dames zeggen dat het leven hier gevierd kan worden. In de vloerbedekking zijn bloemen verwerkt die met liefde en rouw te maken hebben.

Alles onder één dak

Sterrenheuvel is een plek waar alles onder één dak kan gebeuren; het heeft een neoklassieke uitstraling en moderne duurzame technieken. De warmte van de oven wordt hergebruikt. De Lounge heeft een eigentijdse catering en is ingericht om na de plechtigheid rustig bijeen te zijn. Er is een aantal 24-uurs kamers (met eigen sleutel en eigen ingang) en een familiekamer. Een klein aantal familieleden kan voor de crematie nog in de ovenruimte afscheid nemen van hun dierbare.