Ergernis over smalle stoep in Amsterdamse buurt

HAARLEM - Op dit moment zijn er werkzaamheden in de Amsterdamse buurt. Naarmate de werkzaamheden vorderen zien bewoners van de Amsterdamse buurt tot hun grote schrik dat hun stoep veel smaller is geworden dan voor de werkzaamheden. Mevrouw Robijns spreekt daarom, namens de bewoners van de Amsterdamse buurt, Nagtzaamstraat en het Teylerplein, in bij de commissie Beheer van donderdag 11 april. Robijns legt helder uit waarom de bewoners zo geschrokken zijn: "

Door Christa Warmerdam

Op sommige punten is de stoep nog maar 1.22 meter en bij ons voor de deur nog slechts 1.10 meter. Wij begrijpen dat wij in het kader van het algemeen belang iets moeten inleveren, maar van een stoep van 3 meter naar 1.10 meter is op geen enkele manier te rechtvaardigen en bovendien onleefbaar. Mijn buurvrouw kan hier niet lopen met haar rollator en een andere buurvrouw kan er niet door met haar tweelingwagen. Mensen kunnen bovendien hun fiets niet meer voor hun huis kwijt." Mevrouw Robijns geeft ook nog aan dat de gemeente ruim tien jaar geleden groen uitgedeeld heeft aan de bewoners en dat, zoals het er nu naar uitziet, al het groen aan de huizenkant weer verwijderd zal moeten worden. Moussa Ayan van Jouw Haarlem vraagt de inspreekster waarom het groen verwijderd moet worden. Het antwoord is simpel: 'omdat er geen plek meer voor is'. Robijns heeft er overigens begrip voor dat met de nieuwe indeling van de weg, de weg wordt breder en er komen nu fietspaden, iets ingeleverd moet worden.

Sander van den Raadt (Trots Haarlem) is zelf een kijkje gaan nemen en vraagt of de stoepen voor de apotheek, de school en de bushaltes ook zo smal worden want "Dat is helemaal waanzin". Toch blijkt ook daar de stoep zo smal te worden. Robijns: "Ik heb daar al heel vaak gevaarlijke situaties gezien, het is echt absurd om te zien hoe krankzinnig dit is. Het lijkt wel of iemand dit ontwerp vanachter een bureau heeft getekend en nooit ter plaatse is geweest"