De NIssan Qashqai.
De NIssan Qashqai. (Foto: PR)

Een hernieuwde kennismaking van de Nissan Qashqai

HAARLEM - Wat is de overeenkomst tussen de Nissan Qashqai en de Mercedes-Benz A-klasse? Helemaal niets, zou je denken. Toch hebben deze totaal verschillende auto's één belangrijk ding met elkaar gemeen: de 1,3-liter benzinemotor. Deze gloednieuwe krachtbron is door beide automerken samen ontwikkeld en nu ook leverbaar in de Nissan Qashqai. Tijd voor een hernieuwde kennismaking.

Het feit dat de Nissan Qashqai vanaf eind november leverbaar is met compleet nieuwe benzinemotoren, kunnen we niet zomaar negeren. Ten eerste omdat de Qashqai in Nederland (ook in 2018) veruit de bestverkochte auto in het populaire crossover-segment is, met bijna twee keer zo veel verkochte exemplaren dan de nummer 2 in de lijst.

Ten tweede omdat deze motoren op alle fronten aanzienlijk beter presteren dan de 'oude' motoren, met een indrukwekkende combinatie van kracht en verbruik. Daarmee wordt de propositie van de Nissan Qashqai nóg verder versterkt.volume is gedempt

Wat is het precies?

Voordat we vertellen over onze bevindingen, eerst even een stukje techniek. Want waar hebben we het eigenlijk over? Het gaat hier om een gloednieuwe 1,3-liter benzinemotor die ontwikkeld is door de alliantie Renault-Nissan in samenwerking met Mercedes-Benz. De viercilinder turbomotor is voorzien van de allernieuwste technieken en ontwikkeld in twee vermogensvarianten.

De eerste levert een vermogen van 140 pk en een koppel van 240 Nm. Een enorm verschil ten opzichte van de 1.2 DIG-T met 115 pk en 190 Nm die wordt vervangen. De andere 1.3-motor heeft een vermogen van 160 pk. Daarmee levert die iets minder pk dan de 163 pk sterke 1.6 DIG-T turbomotor die het veld moet ruimen, maar het koppel van 260 Nm ligt daarentegen 20 Nm hoger.

Tevens is de 160 pk-versie te combineren met een nieuwe 7-traps automaat met dubbele koppeling. Afgezien van de exclusieve Nissan GT-R is de Qashqai daarmee de eerste Nissan die leverbaar wordt met een DCT-automaat.

Lager verbruik

De techneuten van Nissan, Renault en Mercedes-Benz zijn beslist geen koekenbakkers. Als zij hun expertise optimaal benutten voor een gezamenlijk project, ontstaan mooie dingen, blijkt ook nu weer. Ondanks dat de nieuwe 1.3-motoren veel beter presteren, zijn ze ook zuiniger en minder milieubelastend dan de motoren die vervangen worden. Volgens de nieuwe, strengere meetmethode WLTP ligt de CO2-uitstoot 8 tot 13 gram per kilometer lager. Ook is de 1.3 benzinemotor standaard voorzien van een partikelfilter, waarmee de uitstoot van roet 50% lager ligt.

Hoe rijdt de Nissan Qashqai?

We beginnen met de 140 pk-versie, die dus 25 pk en 50 Nm krachtiger is dan de motor die hij vervangt. En ja, dat is direct merkbaar. De grote hoeveelheid trekkracht bij lage toeren is een wereld van verschil. Daardoor reageert de motor heel alert op het gaspedaal. Het gemak waarmee de Qashqai vanaf zo'n 1.400 t/min versnelt, is bijna ongekend voor een motor met deze cilinderinhoud.

Bijkomend voordeel hiervan is dat je minder hoeft te schakelen, vooral terug. Scherpe bochten die je normaal in de tweede versnelling neemt, nemen we nu in z'n drie. En als je na de bocht het gas weer indrukt, klimt de motor heel makkelijk zonder enkele moeite naar hogere toeren. Voor de 160 pk-versie geldt hetzelfde, maar dan in alles net een tandje feller. Ook mag je met deze versie 1.500 kilo trekken ten opzichte van 1.300 kilo bij de 140 pk-variant.

Dubbele koppeling

Een absolute aanwinst in het aanbod van de Nissan Qashqai is de automaat met dubbele koppeling (DCT), die alleen leverbaar is voor de 160 pk-versie. Deze transmissie, eveneens ontwikkeld door de Alliantie in samenwerking met Mercedes-Benz, schakelt zijdezacht, zonder onderbreking en zonder bijgeluiden. Dankzij de uitgekiende verhoudingen van de zeven versnellingen wordt optimaal gebruik gemaakt van de trekkracht van de motor.

Prijzen Nissan Qashqai

De line-up van de Qashqai blijft zoals we gewend zijn, die begint met de basisversie Visia en eindigt met de meest luxe uitvoering Tekna+. Ook is er een rijk aangeklede Business Edition die speciaal is samengesteld voor de zakelijke markt.

De vernieuwde Nissan Qashqai is 1.400 tot maximaal 1.750 euro duurder dan voorheen. De prijzen beginnen bij 28.390 euro voor de 140 pk sterke Visia en lopen op tot 42.640 euro voor de Tekna+ met 160 pk-motor en DCT-automaat.

Adresgegevens

Rustman Autobedrijf BV Nissan Kia

Eysinkweg 69, 2014 SB Haarlem.

Telefoon: 023 524 4040.