De 50.000ste bezoeker Sara van Schagen met haar partner Sijmen, dochter Valentina en zoon Thomas boven op de KoepelKathedraal.
De 50.000ste bezoeker Sara van Schagen met haar partner Sijmen, dochter Valentina en zoon Thomas boven op de KoepelKathedraal. (Foto: Ramon Philippo)

'Klim naar het licht' verwelkomt 50.000ste bezoeker

HAARLEM - De organisatie van de toren- en gewelventocht 'Klim naar het licht' in de KoepelKathedraal verwelkomde woensdag 14 augustus de 50.000ste bezoeker. Het was Sara van Schagen die door voorzitter Wim Eggenkamp van Stichting Kathedrale Basiliek in de bloemetjes werd gezet.

Vanwege de onverwacht massale toeloop is 'Klim naar het Licht' verlengd tot en met 30 september. Bij de start in mei droomde de stichting van totaal 50.000 bezoekers. Dat aantal is met nog anderhalve maand te gaan al gehaald. Hoogtepunt van 'Klim naar het licht' is de tijdelijke loopbrug op bijna zestig meter hoogte tussen de twee torens van de kerk. De opbrengst van het evenement wordt vooral gebruikt voor het in stand houden van de kathedraal.

Sara van Schagen woont in Duitsland en kwam met haar partner Sijmen, dochter Valentina en zoon Thomas naar de KoepelKathedraal. Ze kocht haar kaartje online en dat bleek nummer 50.000 te zijn. Volgens Wim Eggenkamp blijft 'Klim naar het Licht' verrassend veel bezoekers trekken: "We hebben geen idee op hoeveel de teller bij de afronding van het project zal staan. In elk geval op een aantal dat we een paar maanden geleden nauwelijks voor mogelijk hielden. Ons plan om de KoepelKathedraal bij een breed publiek als een uitzonderlijk mooi en waardevol monument vol oude en moderne cultuur te profileren, is nu al geweldig goed gelukt."

Kosten 8,50 euro (10 euro aan de kassa), voor kinderen tot en met 12 jaar 4 euro en 1 euro voor kinderen tot 6 jaar. Online komt daar 1,50 administratiekosten bij per bestelling.