Kristan Krijnders.
Kristan Krijnders. (Foto: Hartekamp Groep PR)

Jacco: "Soms moet je blijkbaar eerst hard op je hoofd vallen"

HAARLEM - Hij komt uit de financiële wereld. Een van zijn vroegere werkgevers is ABN AMRO. In 2011 werd Jacco Tuijn (51) boventallig verklaard, maar hij vond weer werk in dezelfde branche. Ondanks dat ging er iets knagen. En toen kreeg hij een ongeluk.

Tijdens een mountainbiketocht door de duinen in Heemskerk sloeg hij over de kop. Tuijn viel hard op zijn hoofd en raakte in coma. Gelukkig kwam hij uit zijn coma en revalideerde zes weken bij Heliomare. Daarna ging hij weer aan het werk.

Naast zijn reguliere baan deed hij werk via de vrijwilligerscentrale in Heemskerk. Daar vroeg eens iemand of werken op Harteheem niks voor hem was. Het antwoord was een resoluut: 'Nee, echt niet!'. En toch. Het bleef hangen in zijn hoofd.

Op een fietsvakantie in 2017 in Frankrijk lag Tuijn 's nachts wakker in zijn bed. ,,Ik zag een vacature voor werken op een woning in Harteheem. Dat sprak me aan. Maar ja, ik had geen zorgopleiding. Ik besloot toch te solliciteren. Met mijn mobieltje heb ik midden in de Franse nacht vanuit mijn bed een brief gestuurd.''

,,Ik kreeg een leerwerkplek op de Intensieve Dagbesteding IJmond, ook op het terrein Harteheem in Heemskerk. ,,Eerlijk is eerlijk, in de financiële sector verdiende ik beter. Maar hier kan ik echt iets betekenen voor anderen. Als je 's morgens op je werk komt en een van de cliënten geeft je een knuffel, terwijl hij zegt dat hij blij is dat je er weer bent, dan heb ik al een goede dag." Lachend voegt hij toe: ,,Bij de ABNAMRO deden ze dat niet hoor".

,,Ik had dit werk veel eerder moeten gaan doen. Blijkbaar moet je eerst heel hard op je hoofd vallen voor je beseft dat de waarde van het werk niet altijd in de financiële vergoeding zit."

Kristan: 'Ik was klaar met KPI's en targets'

HAARLEM - Kristan (50) is een bekend gezicht in het centrum van Haarlem. Ze heeft als shopmanager bij verschillende kledingwinkels gewerkt, waaronder Sissy Boy en Nukuhiva (fairtrade keten van Floortje Dessing). Tijdens de periode dat zij werkte bij Nukuhiva in de Anegang was zij straatvertegenwoordiger bij City Marketing. De laatste jaren besefte Kristan steeds vaker dat het product minder boeide, maar de mensen bleven interessant. ,,Ik was klaar met KPI's en targets. En het gaat niet zo heel goed in de retail dus ik besloot om mij heen te kijken naar andere mogelijkheden."

Kristan keek niet alleen naar betaald werk, maar pakte ook vrijwilligerswerk op. Zo kwam ze terecht bij Rozemarijn. Via deze zorginstelling ging ze op maandag in de kantine van het Rudolf Steiner College aan de slag samen met cliënten van Rozemarijn. ,,Mijn vrije dag was maandag en dan stond ik om 8.30 in de kantine. En eerlijk waar, 's-middags na het werk met een grote glimlach huppelend naar huis. Dit was zo leuk!". Kristan wilde meer doen in de zorg, maar had geen opleiding. ,,Op een gegeven moment loop ik op een banenmarkt in het winkelcentrum van Schalkwijk tegen de kraam van de Hartekamp Groep aan. Ik kreeg een flyer te pakken en heb direct het telefoonnummer gebeld".

,,Ik doe een leerwerk traject. Ik ga 1 dag in de week naar school en ik werk 3 dagen per week op het Van Zeggelenplein. Op het Van Zeggelenplein wonen jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB). Ik merk dat ik heel veel heb aan ervaringen en opleidingen die ik deed tijdens mijn werk in de kledingwinkels. Roosteren is voor mij eenvoudig omdat ik voor de winkel ook roosters maakte. Ik heb agressietrainingen gevolgd, stagiaires begeleid en mijn verkooppraatje werkt ook als je een bewoner op zijn gemak wil stellen. Je kunt zoveel gebruiken wat je tijdens andere banen hebt geleerd, alleen de echte zorg moet ik leren. Maar daarvoor ga ik dus naar school. En ik volg allerlei aanvullende cursussen die op de Hartekamp Groep worden geboden."

De opleiding die Kristan volgt duurt drie jaar en dan is zij Persoonlijk Begeleider in Gehandicapten Zorg (PB GZ). ,,Ik kan het iedereen aanraden om deze stap te maken. Mocht je twijfelen: gewoon doen. Als ik een dag gewerkt heb, heb ik nooit het gevoel dat ik een dag gewerkt heb. Het is wel fijn om naast het werk nog iets te hebben waardoor je je hoofd leeg kan maken. Je werkt met mensen en toch moet je proberen om af en toe afstand te nemen. Dat doe ik door lekker te gaan motor rijden."

Jacco Tuijn.
Afbeelding