Gezond leven begint met gezond eten.
Gezond leven begint met gezond eten. (Foto: Pixabay/Engin_Akyurt)

Haarlemmers willen gezonder eten maar met hulp van een professional

HAARLEM - Bijna twee derde van de volwassenen in regio Kennemerland wil gezonder eten of drinken. Men wil vooral minder zoet zoals snoep en suiker. Dit en meer blijkt uit onderzoek van GGD Kennemerland onder haar inwonerspanel. In april 2019 vulden bijna 2.100 panelleden een online vragenlijst in over gezonde voeding.

De helft van de panelleden die gezonder willen eten of drinken, vindt dat moeilijk. Een grote groep heeft dan ook behoefte aan hulp, vooral van de partner (70%). Twee derde van hen krijgt al hulp van de partner, een derde (nog) niet. Minder panelleden hebben behoefte aan hulp van andere naasten zoals kinderen (29%) of vrienden (20%). Dat geldt ook voor hulp van professionals.

In totaal heeft 46% van de panelleden die gezonder willen eten of drinken, behoefte aan hulp van één of meer professionals zoals een diëtist, leefstijlcoach of huisarts. Ruim een kwart van hen krijgt die hulp al, bijna drie kwart (nog) niet. Het is niet onderzocht waarom ze die hulp niet krijgen. Lagere prijs en betere informatie zou helpen Niet alleen hulp van naasten en professionals, maar ook veranderingen in de omgeving zouden het volgens de panelleden makkelijker maken om gezonder te eten en drinken.

Bijna de helft van de panelleden die hun voedingsgedrag willen veranderen, geeft aan dat het hen zou helpen als gezond eten goedkoper zou zijn. Een bijna even grote groep zou geholpen zijn met betere informatievoorziening, onder andere op etensverpakkingen.

Alle resultaten van het onderzoek zijn terug te vinden op Gezondheidsatles Kennemerland (Factsheets en rapporten > GGD Panel > Gezonde voeding).