Domus plus draagt zorg voor elkaar.
Domus plus draagt zorg voor elkaar. (Foto: Domus Plus communicatie )

Wanneer je dementerende moeder niet meer thuis kan wonen

HAARLEM - Als je merkt dat je dementerende moeder niet meer veilig thuis kan wonen en je zelf het gevoel hebt steeds tekort te schieten, start de zoektocht naar een geschikte woonplek met zorg. Een gesprek met een dochter wiens moeder sinds kort op een kleinschalige woonzorglocatie verblijft.

"Sinds drie maanden woont mijn moeder bij woonzorglocatie Hildebrand in Haarlem. Ik ben niet onbekend met dementie. Dus ik herkende de symptomen vrij snel. Toch hebben we haar, denk ik nu, te lang zelfstandig laten wonen. Mama vergat bijvoorbeeld te eten. Dan vertelde ze aan de telefoon dat haar avondeten heerlijk had gesmaakt, maar de dag erna zag ik het bakje onaangetast in de koelkast staan."

Op zoek naar een nieuw thuis

"Ik heb elke stap met mijn moeder besproken; soms was zij daarbij realistisch en soms ook niet. Toen ze van de trap viel in haar oude huis was dat wel een moment waarop zij zich realiseerde dat het anders moest. Ze begreep het, maar blij was ze niet. Het is ook niet niks om je zelfstandigheid op te geven. Samen met mijn zusje ben ik bij zorginstellingen in de regio gaan kijken. Wat we belangrijk vonden? Dat het voelt als thuis. En persoonlijke aandacht. Als je je het kan veroorloven, dan het liefst op deze manier, daar waren mijn zusje en ik het snel over eens."

Wennen

"Mama woont nu drie maanden bij Hildebrand. We hebben haar woonkamer nagenoeg ingericht zoals de woonkamer in haar oude huis. Dat hielp bij het wennen. En haar hondje Max mocht mee. Anders was ze absoluut niet gegaan! Mam had na een maand een terugval. Ze belde en zei; "Ik heb een besluit genomen; ik ga weer terug naar huis." Dat vond ik heel emotioneel. Tot ik van de zorgmedewerkers begreep dat dit vaak bij het proces hoort."

Warm en welkom

"De eerste periode vond ik het lastig om uit de zorgmodus te komen. Nu besef ik; ik kan hier ook alleen voor een kopje thee komen. Ik merk dat mama zich gehoord en welkom voelt. Voor mijn moeder is alles nieuw, maar ook voor ons. Dan voelt het warm als zo'n organisatie niet alleen de arm om mam slaat, maar ook om ons als familie en zegt; Wij helpen jullie hierbij. Dat is echt heel fijn."

Domus Magnus biedt particuliere woonzorg op unieke locaties. Vraag een brochure aan via www.domusmagnus.com of bel 085-0645910.