Het herinneringsblad van het illegale krantje De Vrije Pers, dat mei 1945 werd gedrukt.
Het herinneringsblad van het illegale krantje De Vrije Pers, dat mei 1945 werd gedrukt. (Foto: Regionaal Archief )

Digitaal geschiedenislokaal Langedijk

LANGEDIJK – Het Regionaal Archief bewaart duizenden lokale historische bronnen, zoals foto's, documenten, tekeningen, plattegronden, boeken en filmfragmenten. Ook van Langedijk.

Het Regionaal Archief bewaart duizenden lokale historische bronnen

Om die bronnen zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor het onderwijs (en voor andere geïnteresseerden), lanceert het Archief in april een 'digitaal geschiedenislokaal': www.geschiedenislokaallangedijk.nl. Daarin worden lokale bronnen tot leven gebracht in de context van thema's, waardoor leerlingen, docenten en andere gebruikers ermee aan de slag kunnen.

Het eerste thema op de website is de Tweede Wereldoorlog. Dit thema bestaat uit 48 bronnen, uit het noordwestelijke deel van Noord-Holland. Een voorbeeld uit Langedijk is een bron over de beroving van Conservenfabriek Peter Verburg. 23 april 1945 overviel de Duitse Sicherheitsdienst de fabriek, op zoek naar wapens. Die werden niet gevonden, maar er werden wel grote hoeveelheden brandstoffen en levensmiddelen meegenomen. Na de oorlog, op 24 mei 1945, werden er lijsten van de geroofde goederen opgesteld, in de hoop schadevergoeding te krijgen.

De beoogde doelgroep van de website zijn in de eerste plaats docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Zij kunnen de bronnen gebruiken in een les, werkstuk, opdracht of presentatie. Maar ook het basisonderwijs en historisch geïnteresseerde bezoekers kunnen de bronnen gebruiken. De thema's in het digitale lokaal zijn gebaseerd op het geschiedeniscurriculum en veelgevraagde thema's vanuit het voortgezet onderwijs. Nieuwe thema's kunnen in samenwerking worden opgesteld.

Naast het thema 'Tweede Wereldoorlog' wordt er gewerkt aan de thema's 'Middeleeuwen' en 'Verlichting en democratie'. Voorbeeldbronnen uit die thema's zijn een brief van René Descartes uit de periode dat hij in Egmond aan den Hoef verbleef (1644-1648), de stadsrechten van Schagen (1415) en de Vikingschat (circa 850-860) die op Wieringen werd gevonden. De bronnen komen voornamelijk uit de collectie van het Regionaal Archief (gevestigd te Alkmaar), aangevuld met bronnen van andere culturele instellingen als het NIOD en verschillende archeologische diensten.

 Een voorbeeld uit Langedijk is een bron over de beroving van Conservenfabriek Peter Verburg.