Afbeelding
Ben Wansink

Moppen

'Er staat een nieuwe leraar voor de klas. Hij wil zien of de kinderen in zichzelf geloven. Daarom vraagt hij: "Wie dom is gaat staan." Na enkele minuten staat alleen Tim op en de leraar vraagt: "Denk je echt dat je dom bent?" Waarop Tim antwoordt: "Nee, maar ik vond het zo zielig dat u de enige bent die staat..!" Haha…

Waarom hoor ik zo weinig moppen tegenwoordig, is die tijd soms geweest? Zijn wij te nuchter om eens hartelijk te lachen om een grap? Er valt, vind ik, weinig nog te lachen: de televisie scoort met reality programma's en praatshows die nou niet echt de vrolijkste zijn. Ik wil echter wel eens lachen om iets onbenulligs, iets wat er niet toe doet: 'Jantje komt thuis en begint te lachen. Vraagt zijn vader: "Waarom lach je?" Waarop Jantje zegt: "Ik moet 500 keer neerzetten: Ik ben een rund!" Vader: "Wat is daar zo grappig aan?" Waarop Jantje zegt: "Jij moet hem ondertekenen!" Kijk, dat vind ik wel leuk, geef toe dat het niets voorstelt, maar ik heb ook mijn beperkingen… Er zullen onder jullie vast wel lezers zijn die met hun hoofd schudden, zo van: 'Wat heeft die columnist een flauwe humor! Kan hij niets leukers schrijven?' Ach, die lezers zullen wel gelijk hebben.

Toen ik nog les gaf aan jongelui van rond de 14 had ik één keer per maand een moppenkwartier (te lang is niet leuk, zelfs voor mij). Natuurlijk gingen er wel eens mopjes over de rand maar over het algemeen moesten we smakelijk lachen. Leuk was dat zelfs de jongens uit Marokko, Afghanistan, Turkije enzovoorts op den duur ook met een mop aankwamen, da's pas integratie! En zichzelf niet sparend dan een mop vertelden, goed voor de acceptatie.. Een voorbeeld: 'Het is de eerste schooldag en de leraar leest de namen van de leerlingen op: "Mustafa El Zeri?" "Aanwezig." "Achmed El Cabul?" "Aanwezig." "Mi Cha El Mey Er?"' Stilte in de klas. "Mi CHa El Mey Er??"" Dan staat een jongen op: "Ik denk dat u mij bedoelt, maar mijn naam wordt uitgesproken als MICHAEL MEYER!"

Kijk, dat noem ik humor! Laten we elkaar, bijvoorbeeld morgen, nou eens een favoriete mop vertellen. Haha…!

Afbeelding