Zaterdag is Langedijk aan de beurt om Sinterklaas te begroeten.
Zaterdag is Langedijk aan de beurt om Sinterklaas te begroeten. (Foto: archief)

'Als ik opsta ga ik eerst douchen en daarna mijn baard kammen'

LANGEDIJK - Na de landelijke intocht is zaterdag 23 november ook Langedijk aan de beurt om Sinterklaas te begroeten.

Zoals elk jaar zetten hij en de Pieten om 09.00 uur voet aan wal in de haven van Broek op Langedijk aan het Havenplein. Zij verheugen zich er weer enorm op om alle kinderen, ouders, opa's en oma's en iedereen die maar wil weer mogen begroeten, traditiegetrouw begeleid door de Pieten muziekband die de rijtour muzikaal zal opluisteren.

De redactie van het Langedijker Nieuwsblad heeft Sinterklaas al even gesproken en hem een aantal vragen gesteld:

Veel kinderen vinden de intocht heel spannend. Bent u zelf ook een beetje nerveus voor deze dag?

"Natuurlijk is Sinterklaas ook zenuwachtig deze dag, waarschijnlijk net als de meeste kinderen. Belangrijkste is dat iedereen een mooie dag heeft. En dat alle kinderen, pappa's en mamma's en opa's en oma's er bij kunnen zijn. Geen zieke kindertjes, dat vind Sinterklaas altijd zo jammer en sneu!"

Kunt u uw dag eens beschrijven?

"Sinterklaas slaapt altijd erg kort, misschien toch door de zenuwen. Als ik opsta ga ik eerst douchen en daarna mijn baard kammen. Aankleden, ontbijten en daarna kijken of alle Pieten wakker zijn. Daarna direct even naar mijn paard want ook die verdient mijn aandacht. Vervolgens ga ik met de Hoofdpiet de dag en route doornemen. Is er voldoende strooigoed en zijn alle cadeautjes ingepakt? Kortom: zijn we helemaal klaar voor het bezoek aan Langedijk? Eenmaal aangekomen in de haven gaan we, na verwelkomd te zijn door de burgemeester, diverse stopplaatsen af waar we genieten van alle kinderen en de muziek. Zo gaan we door het hele dorp en eindigen we bij De Roode Leeuw. Als we alle kinderen hebben gezien of gesproken nemen we afscheid. Bij terugkomst ga ik direct naar mijn kantoor. Daar bekijk ik samen met de Pieten alles wat we gekregen hebben deze dag en hang ik de tekeningen op. Daarna even eten en rusten om vervolgens later in de avond, samen met de Pieten, de daken op te gaan om jullie schoentjes te vullen. Aan een lange, zware maar ook mooie dag komt zo een eind."

Waar kijkt u het meest naar uit?

"Het mooiste moment van de dag is toch wel het binnenvaren in de haven van Broek op Langedijk. Al die blije gezichtjes, de sfeer en de warme ontvangst maakt het altijd weer onvergetelijk voor ons. De hele dag is voor mij en de Pieten een groot feest. En natuurlijk zijn er meer mooie momenten maar dat binnenvaren is onvergetelijk. Dat zouden jullie allemaal eens vanaf de boot moeten kunnen bekijken."

U komt hier al heel wat jaren. Wat zijn dierbare herinneringen aan eerdere intochten?

"Sinterklaas heeft heel veel dierbare herinneringen aan de intochten van Langedijk. Eigenlijk teveel om op te noemen. Als ik dan toch iets mag opnoemen, zonder andere momenten te kort te doen, was het een moment bij Kramer Zuurkool. Daar kwam de voltallige selectie van LSVV mij toezingen. Ik mocht in hun midden staan. Ik vond het mooi om te horen en de spanning op hun gezichten te zien."

Wat vindt u mooie of bijzondere plekken in Langedijk?

"Iedere plek waar Sinterklaas mag en kan stoppen is op zich eigenlijk uniek. Zowel op de route als daarbuiten. De dag is veel tekort om alle mooie plekken aan te doen. Maar als ik er dan toch een paar moet noemen: Museum BroekerVeiling, de prachtige kerk in Noord Scharwoude en Het Regthuis in Oudkarspel zijn toch wel heel bijzonder hoor."

Kunt u wat mensen bij naam noemen die u elk jaar weer hoopt tegen te komen?

"Namen noemen ga ik natuurlijk niet doen. Straks vergeet ik iemand! Ik hoop gewoon iedereen met de intocht te zien en te begroeten zodat we met elkaar een prachtige dag beleven."

Het mooie aan kinderen is dat ze zulke oprechte vragen kunnen stellen. Hoe gaat u om met lastige vragen?

"Lastige vragen zijn er voor Sinterklaas nooit. Verrassende vragen soms wel. Daar denk je dan wel wat langer over na, maar en heb er vaak wel een antwoord op. Lukt het me niet zijn er nog de Pieten of de ouders die me dan helpen. We komen er altijd wel uit."

Lees verder op pagina 3

Sint en de Pieten zetten eerst voet aan wal in de haven van Broek op Langedijk.