(V.l.n.r.): Afra, Jacques, Nicole, Jacco en AmandaAl 40 jaar de voetjes van de vloer
(V.l.n.r.): Afra, Jacques, Nicole, Jacco en AmandaAl 40 jaar de voetjes van de vloer (Foto: aangeleverd)

Dansschool Schavemaker viert jubileum

NOORD-SCHARWOUDE- "Een dansschool met een hart. Heel sociaal en altijd bereid om je te wijzen hoe het moet!" schrijft iemand op de Facebookpagina van Dansschool Schavemaker.

"Men komt hier vooral voor de gezelligheid, mensen komen hier niet om te presteren", aldus eigenaar Jacques Schavemaker (69), die de dansschool veertig jaar geleden begon. American Smooth, Tango en de Rumba: een kleine greep uit de genres die gelest worden.

"Ik was 16 jaar en ging naar dansles met vrienden" vertelt Jacques, die het meer als een uit de hand gelopen hobby ziet. "Ik ontmoette een meisje, die danste daar. Daardoor bleef ik hangen in de dansschool."

Na een aantal jaren lesgegeven te hebben in onder andere Obdam en Hoogkarspel en vanaf 1979 onder de naam 'Dansschool Schavemaker' in het Behouden Huis in Oudkarspel, maakte Jacques in 2001 de overstap naar het huidige pand aan de Dorpsstraat. Hij geeft hier met veel plezier les met zijn vrouw en drie kinderen Amanda, Nicole en Jacco, die mede-eigenaar zijn. "Wij staan nog vijf avonden per week op de vloer!" zegt Jacques. Het lesgeven van de dansvaardigheden verveelt hem duidelijk nog steeds niet. Dochter Amanda geeft aan: "Ik vind dansles geven het leukste dat er is! We zijn allemaal gediplomeerd. En stijldansen is onze hoofdmoot. Van september tot en met april is ons seizoen. Maar we geven ook Zumba en Streetdance." Ondanks dat Jacques een dansopleiding heeft gedaan zegt hij: "De praktijk is nog altijd de beste leermeester."

Vriendengroepen

Jacques ziet veel vriendengroepen ontstaan. "Wat belangrijk is, is het sociale aspect onderling. Eenlingen komen binnen en sluiten zich aan bij de groep." Zelf zit hij al 38 jaar bij een vriendengroep met zijn vrouw, die is ontstaan door de danscursussen.
Amanda geeft aan dat er minder jeugd komt om de lessen te volgen dan vroeger. "Vroeger kwamen ze met klassen tegelijk, nu zijn er nog maar enkelen van 14 en 15 jaar. De doelgroep is momenteel vooral 20-ers." Enkele jaren geleden kwamen er aanscherpte regels: "We mochten geen bier meer tappen voor de jongeren onder de 18, en er mocht niet meer gerookt worden. De jeugd ging het elders zoeken." Ze hoopt dat 'Dancing with the Stars' de jeugd weer aan het dansen krijgt omdat ze het lesgeven aan hen één van de leukste dingen vindt.

Rustpuntje

"Veel mensen beschouwen de dansles als een rustpuntje" vertelt Jacques. Iemand zei hem eens: "Het mooiste van dansles is dat ik dan eindelijk eens anderhalf uur met mijn vrouw kan praten! Het is echt een avondje uit met z'n tweetjes." Amanda laat weten: "Mensen komen altijd de eerste les van het seizoen binnen en zeggen dan, dat ze alle pasjes vergeten zijn. Dan zet ik de muziek op en komt er altijd weer wat boven drijven!"Quickstep blijkt absoluut de lievelingsdans van de mensen, zo weet Amanda te vertellen.

Openingsbal

De familie Schavemaker nodigt u uit om kennis te komen maken met de diverse dansstijlen, en hopen, dat mensen enthousiast raken om ook te komen lessen. "U bent van harte welkom op onze open lessen, die plaatsvinden op zaterdag 7 september. En ook tijdens ons openingsbal kunt u een poging komen wagen om de danspasjes weer op te frissen en uiteraard weer bij te kletsen met bekenden. Kijk op de website voor tijden en mogelijkheden, www.dansschoolschavemaker.nl of bel 0226-314731.

Op 14 september wordt van 13.00 tot 16.00 uur het 40-jarig jubileum gevierd. Herinneringen worden opgehaald onder het genot van een hapje en een drankje en uiteraard wordt er gedanst. Opgeven kan tot 1 september via jubileum@dansschoolschavemaker.nl.