In het kledingmagazijn ligt alles fris gewassen en op maat klaar voor de pleegkinderen.
In het kledingmagazijn ligt alles fris gewassen en op maat klaar voor de pleegkinderen. (Foto: Rodi Media/MB)

Voor pleegouders door pleegouders

vervolg van voorpagina

Jacqueline en haar man hebben een samengesteld gezin met maar liefst zes jongens en daarnaast werkt ze ook nog als kraamverzorgster in Langedijk. Best een druk bestaan dus.

Toch besloten zij en haar man hun huis en hun hart open te stellen voor een pleegkind.

"Als je plek in je hart hebt voor een kind dat geduld, liefde, warmte en veiligheid nodig heeft, dan heb je ook wel plek in je huis. Een pleegkind heeft nergens om gevraagd, die kan er nou echt niks aan doen dat dingen soms lopen zoals ze lopen. Voor de ouders van het kind is het vaak net zo verdrietig dat het even niet meer gaat thuis. Dan is het toch mooi om te kunnen helpen?"

Crisisopvang

Jacqueline en haar gezin hebben bewust gekozen voor crisisopvang van kinderen tussen 4 en 12 jaar oud.

"Deze kinderen blijven maximaal 6 weken en gaan dan weer terug naar huis, of worden overgedragen aan hulpverlenende instanties. Wij zijn dan een veilige haven waar ze even op adem kunnen komen. Daarbij is structuur en regelmaat heel belangrijk. Het komt ook weleens voor dat een kindje langer bij ons blijft, om wat voor reden dan ook. Wij beslissen altijd met het hele gezin of we na een opvangperiode doorgaan, of even pauze houden. Als mijn kinderen het niet leuk meer vinden dan respecteren we dat. Maar meestal klikt het goed en draait het pleegkind helemaal mee in ons gezin. We hebben zelfs een keer een meisje meegenomen op wintersport. Bij Je mag er zijn konden we toen voor haar een skipak ophalen."

Geen 'nee' zeggen

Matthie en Tineke zelf drie pleegkinderen, die ze hebben helpen opgroeien van kleuters naar zelfstandige jongeren van 23, 19 en 16 jaar oud, waarvan er inmiddels een op zichzelf woont.

Tineke: "Daarnaast zitten we in de 'crisispoule'. Dat betekent dat we beschikbaar zijn voor ad hoc opvang in het weekend, en dat we logeeradres zijn voor andere pleeggezinnen die op vakantie gaan of een weekend weg zijn. Ik kan nou eenmaal geen 'nee' zeggen. En zeker niet tegen kinderen die hulp nodig hebben."

Doneer

Voor alle kosten is 'Je mag er zijn' volledig afhankelijk van giften. Wilt u ook een gift geven? Of kleding en spullen brengen? Het kledingmagazijn vindt u aan de Mossel 23K in Noord-Scharwoude, tel. 06-15850041.

Alle informatie vindt u op www.jemagerzijn-noordholland.nl of op de Facebookpagina.