Afbeelding

10 vragen aan Jos Hoedjes

Als kleine jongen, ging ik al met mijn vader mee naar de akker in het Oosterdelgebied, met de 'akkerschuit' of 'trekkerschuit'. Het varen met een tuindersvlet is dus letterlijk met de paplepel ingegoten, dit is nog nooit gaan vervelen. Samen met mijn schoonvader heb ik sinds een aantal jaar een eiland met diverse dieren in het Oosterdelgebied voor de hobby. Iedere dag even een heerlijk moment ontspannen (vaak samen met mijn dochter) in de boot, weer of geen weer. Ontzettend leuk om te doen en ook voor onze dochter een leerzame ervaring. De ondersteuning met de 'cliƫntenvaart' van Reigersdaal ben ik in ingerold door Hans Weder. Het leuke hieraan is, door relatief heel weinig te geven, bezorg je veel mensen een leuke en onvergetelijke dag. Het is bijzonder om de mensen zo te zien genieten, elk jaar weer.

De vraag van Hans Weder: Jos waarom heb je zoveel passie voor akkerschuiten die nog veel rondvaren in het gebied. En dan ook nog tijd om ons te ondersteunen bij planning Reigersdaal vaart met 250 cliƫnten.

Wie bent u en wat doet u?

Mijn naam is Jos Hoedjes wonend in Broek op Langedijk, 34 jaar oud, geboren te Broek op Langedijk, getrouwd met Carina Stoop en trotse vader van dochter Iris (2 jaar) en de tweede verwachten wij in oktober. Ik werk inmiddels 16 jaar in de elektrotechniek, en alweer 8 jaar met heel veel plezier bij Snip Elektrotechniek te Schagen, als werkvoorbereider.

Van wie bent u dr ien?

Siem en Tineke Hoedjes. Mijn vader was akkerbouwer in het Oosterdelgebied, het akkerbouwbedrijf heeft hij overgenomen van zijn vader.

Wat heeft u met dit dorp?

Het mooie aan Langedijk vind ik, fijn wonen in een mooi dorp, welke vele faciliteiten heeft, de vriendelijkheid en de mooie uitstraling heeft iets bijzonders. Daarnaast heeft Langedijk iets bijzonders vind ik, een 'klein' dorp, waar zoveel belangrijke producten vandaan komen, de koek van de Aviateur, de chips van Pepsico, de zuurkool van Kramer en de akkerbouw producten uit de polder en daarnaast nog de oudste groenteveiling als museum, bijzonder toch dat Langedijk dit allemaal heeft.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

Langedijk heeft veel mooie plekken, maar voor mij blijft de mooiste plek het Oosterdelgebied. De rust en natuur die daar is, zie je bijna nergens. Wanneer wij mensen meenemen in de schuit die niet uit Langedijk komen of nog nooit in het gebied geweest zijn, maken ons dan opnieuw enthousiast. Zelf vergeet je soms de schoonheid doordat je er vaak komt!

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Misschien wel een beetje gek, maar de schoorsteen van Pepsico Als ik deze in het zicht heb, weet ik dat ik bijna thuis ben.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Proberen te zorgen voor meer ondersteuning voor verenigingen, behoudsorganisaties en musea in Langedijk, de saamhorigheid van een dorp vindt daar toch vaak plaats. En wat meer aandacht voor onkruid en hoog gras langs rond openbare wegen en paden, dat geeft soms toch een wat onverzorgde indruk en dat vind ik jammer.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Eerst iets proberen, voordat je zegt dat je het niet kan.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Dat Langedijk na de fusie met Heerhugowaard kan blijven hoe het is. Dat de dorpse belangen voorop blijven staan en Langedijk weer gezond mag worden.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en waarom?

Johan Stam, sinds juli dit jaar is hij ons nieuwe buurman geworden.

Wat zou u hem willen vragen?

Jullie zijn onlangs verhuisd van Noord-Scharwoude naar Broek op Langedijk. Wat is er zo leuk aan jullie nieuwe stek en Broek op Langedijk?