De Witte Kerk is verkocht aan een particulier.
De Witte Kerk is verkocht aan een particulier. (Foto: aangeleverd)

Witte Kerk Sint Pancras verkocht aan particulier

SINT PANCRAS – Een particulier wordt de nieuwe eigenaar van de Witte Kerk in Sint Pancras. Deze betaalt 25.000 euro aan de Protestantse Gemeente Sint Pancras en stort een bedrag van 25.000 euro op de rekening van de Stichting Vrienden van de Witte Kerk.

Kerk te koop wegens ontkerkelijking

Dit is de uitkomst van de vergadering van de kerkenraad, die dinsdagavond 12 juni bijeenkwam.

Het kerkgebouw komt uit 1550 en is gezichtsbepalend voor het dorp. De kerk, met naastgelegen verenigingsgebouw, werd te koop gezet omdat er te weinig mensen naartoe kwamen. "De exploitatie van deze kerk kost 25.000 euro per jaar. Dat moet opgebracht worden door een steeds kleiner aantal kerkgangers. Het is niet meer op te brengen", zei Jaap Purmer van de stichting eerder tegen NH Nieuws.

De nieuwe eigenaar is Marco Blom, eigenaar van Jos Blom Kraanverhuur BV in Alkmaar. Uiterlijk over vijftien jaar is hij pas volledig eigenaar van de kerk en de grond. Tot 2034 moet hij zich nog aan allerlei regels houden. Zo mag hij alleen met schriftelijke goedkeuring van de Protestantse Gemeente tot verbouwing, nieuwbouw dan wel gehele of gedeeltelijke afbraak van de gebouwen overgaan. Eens in de vijf jaar zal een onderhoudsplan worden opgesteld, uitgevoerd door de inspectie Monumentenzorg.

Uitzicht

Marco Blom heeft met de koop van de kerk zijn eigen uitzicht veilig gesteld.

"Wij zijn de toekomstige bewoners van het oude gemeentehuis aan de overkant van de Witte Kerk. Dit zijn wij nu aan het verbouwen tot woonhuis, en we zullen dit begin volgend jaar betrekken. Toen de Witte Kerk te koop kwam, kregen we dus eigenlijk de mogelijkheid ons eigen uitzicht te kopen. Hiermee voorkomen we dat er initiatief in de kerk komt wat wij niet zouden steunen of gepast vinden. Tevens zal de kerk beschikbaar komen om cultureel maatschappelijke activiteiten in te organiseren. We willen de ruimte ook geschikt maken voor eventuele vergaderingen of andere bijeenkomsten van bedrijven of verenigingen. Uiteindelijk is de bedoeling om vanuit een stichting de exploitatie van de kerk te gaan organiseren zodat er ook mogelijkheden om giften en sponsoring ten bate van deze exploitatie en onderhoud te ontvangen." Uiterlijk op 21 augustus 2034 wordt Blom volledig eigenaar van kerk en grond.

Achter het net

Adapt maakte deel uit van een coalitie van partijen uit Sint Pancras en omgeving, die de Witte Kerk wilden behouden door het een prominente functie te geven in het sociaal-culturele dorpsleven.

Tegelijk met andere partijen presenteerde de coalitie op 26 maart de eigen voorstellen aan het kerkbestuur.

Binnen twee weken zou de uitslag van deze tender bekend worden gemaakt.

Het kerkbestuur en de makelaar meldden veel later na veelvuldig aandringen dat ze de kerk wilden verkopen aan een particulier, met wie wellicht zou kunnen worden samengewerkt.

Derden informeerden de coalitie uiteindelijk over het besluit van de kerkenraad van afgelopen dinsdagavond.

De coalitie die de kerk een functie wilde geven in het sociaal-culturele dorpsleven, wordt nu opgeheven.

Dit scenario blijkt door de nieuwe eigenaar niet gevolgd om de Witte Kerk te behouden.

De Witte Kerk is verkocht aan een particulier.