Samen met Eric Veldhausz heeft de Langedijker Jim Brink (r) een documentaire gemaakt.
Samen met Eric Veldhausz heeft de Langedijker Jim Brink (r) een documentaire gemaakt. (Foto: aangeleverd).

Jim Brink maakt documentaire over corruptie in Roemenië

ZUID-SCHARWOUDE – Langedijker Jim Brink (22) studeert aan de School voor Journalistiek in Utrecht. ''Samen met collega Eric Veldhausz zijn we naast de studie journalistiek al enkele jaren bezig met videoproductie met ons eigen bedrijf. Dit doen we voor de studie en ook commercieel. De stap richting filmproductie was voor ons een logische stap,'' zegt Jim.

''We wilden graag een documentaire maken over de corruptie in Roemenië. Dat is al jaren een bekend gegeven, ondanks dat het land is toegetreden tot de Europese Unie. Roemenië is het meest corrupte land in Europa. In onze documentaire volgen we twee jongens, twee fulltime activisten: Cristian-Mihai Dide en Florin Badita. Beiden met een totaal verschillende aanpak. Maar met hetzelfde doel: corruptie het land uit brengen. Roemenië is misschien ver weg voor veel mensen in Nederland, maar deze problemen die wij laten zien in de documentaire, zijn problemen die overal voorkomen. Activisme en corruptie,'' aldus Jim.

Louis Theroux

Jim: ''ik denk dat documentaires een van de mooiste manieren is om verhalen te vertellen, omdat het een combinatie is van film en journalistiek. Van jongs af aan was ik al gefascineerd door deze vorm van verhalen vertellen. Ik denk dat we in drie weken tijd ruim vijftig uur hebben gefilmd en dat zijn we op dit moment aan het terug brengen tot een documentaire van twintig tot vijf en twintig minuten. Een hele klus, maar als we onze film aan de man willen brengen moet het wel die lengte hebben.'' Ook collega Eric is positief over hetgeen wat in Roemenië heeft plaats gevonden.

''Een aantal jaar geleden keek ik voor het eerst een documentaire van Louis Theroux, over kinderen met zware vormen van autisme. Toen kwam ik er eigenlijk achter dat ik naast maatschappelijke verhalen vertellen ook film wilde maken. Documentaire was een manier om deze twee te combineren. Daar hebben Jim en ik elkaar ook in gevonden.''

Jim is enorm enthousiast over het feit dat hij steeds meer zijn creatieve kant kan belichten. ''Ik merk dat ik vroeger dat niet genoeg deed en nu ik het wel aan het doen ben, voel ik dat ik er steeds meer gelukkiger van wordt. Je moet in dit vak de juiste keuze maken om je droom te verwezenlijken. Het is een heel onzeker vakgebied en daarom ben ik heel trots op mezelf dat ik deze stap heb gezet.''

De interviews met de twee Roemeense activisten in het Engels. ''Als we onze documentaire willen aanbieden moet dat. Dat wordt nog een spannende tijd, want op voorhand weet je nooit wie er geïnteresseerd is in onze docu. Je hoopt op regionale omroepen en bijvoorbeeld filmfestivals.'' De twee studenten hebben financiële hulp nodig om de documentaire te bekostigen.

U kunt ze helpen via de crowdfundingactie https://cinecrowd.com/en/rezist.