Linda Strijbis en Carla van Hoorn helpen samen met een trouwe groep vrijwilligers zo'n 70 gezinnen in Langedijk.
Linda Strijbis en Carla van Hoorn helpen samen met een trouwe groep vrijwilligers zo'n 70 gezinnen in Langedijk. (Foto: Rodi Media)

Voedselbank Langedijk al tien jaar keihard nodig

LANGEDIJK - Iedereen kent dat wel: aan het einde van de maand de eindjes aan elkaar moeten knopen omdat het geld op is. Onverwachts grote uitgaven gehad, een rekening die hoger uitviel dan berekend, en de dure feestdagen komen eraan.

'Niemand komt voor zijn lol bij de Voedselbank'

Het gebeurt ons allemaal een keer, maar voor veel mensen is het helaas de dagelijkse realiteit. Anderen zitten al te dubben hoe ze de rekeningen moeten gaan betalen nog voordat ze hun geld binnen hebben. En dan moet je ook nog wat over zien te houden om iedere dag überhaupt te kunnen eten. Voor deze mensen staan de medewerkers van Voedselbank Langedijk klaar. Elke woensdag kan een krat met eten worden opgehaald, maar ook voor kleding en andere benodigdheden kan bij de Voedselbank worden aangeklopt. Zo'n zeventig Langedijker gezinnen worden daar momenteel geholpen.

De Stichting Er is Geloof, Hoop en Liefde is de drijvende kracht achter Voedselhulp Langedijk. Gerdine Purmer en Marjolijn Huibers uit Broek op Langedijk hebben de stichting opgericht. Het begon allemaal toen Gerdine een kar vol met brood kreeg. Bij het uitdelen kwam ze Marjolijn tegen, die aanbood haar te helpen. Dit was de eerste stap, naar wat nu de Voedselbank Langedijk is. Op 26 maart 2020 bestaat de stichting 10 jaar. Sinds 1 januari 2018 is Linda Strijbis voorzitter van de stichting. "Wij doen het samen met alle vrijwilligers,, maar zij is echt de spil van onze stichting", zegt Carla van Hoorn, budgetcoach en intaker, "Linda regelt alles, weet alles en denkt overal aan!"

Uitdelen

Voor het interview geeft Carla een rondleiding door het pand van de Voedselbank aan de Broekerwerf. Het is een drukte van belang omdat een aantal leerlingen van het Jan Arentsz aanwezig is om te helpen met inpakken van de diverse boodschappen die elke week weer worden geschonken. In de hal staan dozen vol chips en koekjes afkomstig van lokale ondernemers ("Altijd handig zulke buren!") en elke dinsdagmiddag komt de bakker aan het einde van de dag met kratten vol brood. Het zijn een paar voorbeelden van wat de Voedselbank elke woensdag uitdeelt aan haar cliënten.

"Er staan ook altijd kratten vol aardappelen, uien en groentes mogen wekelijks onbeperkt worden meegenomen. Het leukst is als er wat extra's is voor de mensen. Zo zit er deze week een kerstbrood bij en dankzij de kerstpakketten die particulieren bij ons inleveren hebben we de komende tijd meer luxe artikelen die we kunnen verdelen."

Carla legt uit hoe iemand in aanmerking komt voor voedselbankhulp. "Vaak komt de aanvraag voor hulp binnen via maatschappelijk werk of vluchtelingenhulp vluchtelingenwerk. Daarna volgt een uitgebreid intakegesprek met mij en vervolgens regelmatig worden de gegevens gecheckt. Geen pakket zonder traject."

Lees verder op pagina 3