De schilderijen van Jentsje Popma zijn te zien in galerie Kraayenveld.
De schilderijen van Jentsje Popma zijn te zien in galerie Kraayenveld. (Foto: aangeleverd)

Jentsje Popma bij galerie Kraayeveld

NOORD-SCHARWOUDE - Galerie Ronald Kraayeveld houdt op zaterdag 13 april de feestelijke opening plaats van een expositie met schilderijen van Jentsje Popma, de Friese schilder die zijn leeftijd - hij is 97 jaar - nog geen enkel obstakel vindt om rustig door te gaan met schilderen. Met deze tentoonstelling viert de galerie tevens haar vijfjarig bestaan.

Vrijwel alle schilderijen komen direct uit het atelier van Popma die hij in 2015 schonk aan de stichting Nijkleaster die in Jorwert een bezinningsoord wil vestigen. Dat de keuze op Jorwert zou vallen, heeft veel te maken met de Geert Maks succesroman Hoe God uit Jorwert verdween. De schilderijen worden nu verkocht om dat klooster te bekostigen. Popma's gestileerde landschappen zijn geschilderd met forse, trefzekere streken met een brede kwast. Opvallende kleuren: helder groen, geel en wit. Popma heeft altijd gewerkt in de Hollandse traditie van het werken 'en plein air', in het veld dus. Alleen zo kon hij de juiste sfeer, kleuren, lijnen en vormen van de landschappen waarnemen. Uitgestrekte akkers en grazige weiden voeren de boventoon in zijn werk. Dat lijkt op nostalgie, nu het landschap vooral economisch moet renderen. Maar met zijn schilderijen wil hij ook pleiten voor een betere bescherming van het landschap voor de komende generaties. Jentsje Popma (Leeuwarden, 1921) werd opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam en aan de Rijksacademie in Amsterdam. Naast het schilderen, was hij ook actief als ontwerper van glas-in-loodramen en beeldhouwer.

De tentoonstelling loopt tot en met zaterdag 2 juni. Galerie Ronald Kraayeveld is gevestigd in het voormalige ABN AMRO-kantoor aan de Dorpsstraat 625 in Noord-Scharwoude. De galerie is geopend van donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur. Zie ook www.galeriekraayeveld.nl.