Peter de Nijs met Maarten van der Weijden.
Peter de Nijs met Maarten van der Weijden. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Peter de Nijs haalt 15.000 euro op met Stop Hersentumorendag

LANGEDIJK - Zaterdag was het dan eindelijk zo ver voor Peter de Nijs, het evenement waar hij al maanden mee bezig was: de Stop Hersentumorendag in Museum BroekerVeiling.

door Marsha Bakker

Maarten van der Weijden over overleversschuld

Hoogtepunt was de lezing van Maarten van der Weijden over zijn drijfveren, de uitzonderlijke prestatie op de Olympische Spelen en zijn onlangs gehouden Elfstedenzwemtocht, maar ook over 'overlevers schuld': "Er gebeurt iets heel ergs en mensen om je heen gaan dood, maar zelf blijf je leven. Het is heel fijn dat jij nog leeft, maar je voelt je ook schuldig. Want eerlijk gezegd lag ik tijdens mijn ziekte vooral lui in bed te wachten totdat deze storm voorbij was. Van actief vechten tegen de kanker was geen sprake."

Wat Maarten wel had bedacht op zijn ziekbed, was dat hij een doel nodig had, iets om naar uit te kijken. Hij was nergens bijzonder goed in en zijn studie Wiskunde was nogal saai, dus besloot hij zwemmen als doel te stellen.

Omdat hij dat nu eenmaal goed kon. "Niet het zwemmen zelf was het belangrijkst, maar een doel stellen en dat halen, of liever nog, verbeteren."

Over zijn coach Marcel Wouda, die de gekste dingen bedacht om álles uit de jonge zwemmer te halen. "Dus sliep ik in een hoogtetent waar de lucht hetzelfde is als op vierduizend meter hoogte. Het lichaam maakt dan meer rode bloedlichaampjes aan, waardoor het bloed meer zuurstof opneemt. Toen bleek dat vijftien uur in zo'n tent beter was dan twaalf, ging ik ook overdag de tent in. Prima te doen want ik was toch lui." De relatie met zijn vriendin ging wel uit, want zij vond die tent minder leuk. Gelukkig kwam ze later terug en is ze inmiddels zijn echtgenote. En moeder van zijn twee meisjes Phileine en Robine. Voordat hij ze op gaat halen bij zijn ouders in Warmenhuizen besluit hij zijn indrukwekkende, ontroerende en grappige verhaal met woorden die nog lang blijven hangen:

"Iedereen denkt dat winnen een verdienste is. Dat de psychisch en fysiek sterkere wint. Maar winnen is een kwestie van geluk. Net als genezen van kanker."

Laura

Maar andere hoogtepunten waren er ook: de toespraak van de voorzitter van Stop Hersentumoren, Klaske Hofstee, over de bittere noodzaak van fundraising evenementen als deze, en het openhartige en hartverscheurende verhaal van de 19-jarige Laura Ursem uit Waarland, die al vanaf haar elfde leeft met de gevolgen van een hersentumor.

Over de psychische gevolgen van ziek worden op jonge leeftijd vertelde zij: "Ik kon goed leren dus heb 2,5 jaar VWO/HAVO gedaan met veel hulp van school en thuis, ik mocht op school op een matrasje slapen als het niet meer ging, ik hoefde niet alle lessen te volgen en mijn klasgenoten waren lief en begripvol. Tot ik echt op was, van het vechten tegen het ziek zijn en proberen een 'normaal' leven te hebben. Ik kreeg een burnout op mijn zestiende... ook dat nog."

Laura worstelt en vecht en komt ook deze tegenslag te boven.

Lees verder op pagina 8

Laura Ursem met haar familie.