De 91-jarige mevrouw den Hartigh- Balder geniet ondanks - of juist vanwege - haar oorlogsverleden, elke dag van het leven.
De 91-jarige mevrouw den Hartigh- Balder geniet ondanks - of juist vanwege - haar oorlogsverleden, elke dag van het leven. (foto: Judith van Lunsen)

Leerlingen J.D. van Arkel interviewen dochter van verzetsheld

Vervolg van voorpagina

"Wij vonden het wel spannend dat het oorlog was, er gebeurde nog eens wat op het dorp. En we hoefden niet naar school. Wel merkten we de spanning tussen onze ouders. Op een gegeven moment namen de Duitsers het gemeentehuis in. De onderduikers die we in huis hadden moesten weg want het werd te gevaarlijk."

Een infiltrante verraadde Balder, waardoor deze op 23 juni 1944 in zijn woning werd gearresteerd. Op 16 juli werden Balder en een aantal andere verzetsstrijders in de duinen bij Overveen gefusilleerd.

Geen feest

"Dat veranderde alles. Mijn moeder was gebroken en lag dagenlang op bed. Ik zorgde voor de baby en daarnaast moesten wij kinderen allemaal te werk om geld te verdienen. Toen daarna de bevrijding kwam en iedereen feest vierde, heb ik alleen maar gehuild. Mooi dat mijn vader verzetsheld was geweest en dat zijn naam steeds werd genoemd, maar wíj hadden geen vader meer. Dat verdriet voel ik nog. Jarenlang heb ik niet over de oorlog willen praten, ook niet met mijn man. Pas een paar jaar geleden ging het luikje open, toen mijn achterkleinkind vroeg: 'Omie, vertel eens...'

Des te bijzonder dat mevrouw den Hartigh- Balder haar verhaal nu doet aan de leerlingen J.D. van Arkel-leerlingen. "Bovenal ben ik blij met het leven, ik geniet elke dag."

Nooit vergeten

Het project is gestart in Amsterdam en wordt op dit moment in tien gemeenten in Nederland uitgerold, waaronder in de gemeente Langedijk. Doel is uiteindelijk dat de kinderen het verhaal van de overlevenden doorgeven. Zodat het nooit vergeten wordt. Meer informatie: www.oorloginmijnbuurt.nl.