Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Column Geert van Diepen

Vreemdgaan vind ik een intrigerende uitdrukking. Buiten de deur eten is ook zoiets. En er wordt vrij veel buiten de deur gegeten: een op de drie huwelijken strandt. Hij lust wel een groen blaadje; ook zo'n fraaie uitdrukking. Het kan ook platter: hij loopt zijn lul achterna, minder fraai. Haantjesgedrag klinkt alweer beter. Of hij lust er wel pap van. Van drank wordt hij hitsig, kan ie met zijn tengels niet van je afblijven.

Vreemd

Ik zei eens tegen iemand die de seks in zijn huwelijk vreselijk miste: 'Er zijn toch wel mogelijkheden voor jou?' Hij antwoordde: 'Denk je dat ik alles op het spel zet voor drie minuten genot?'

Nee, dan de vrouwtjes. Sommigen gooien alles in de strijd: botox, lipstick, haarspoeling, rode laarsjes… Er zijn oudere vrouwen die het nog heerlijk vinden als er naar ze wordt gefloten.

Een paar jaar terug was ik als schrijver uitgenodigd voor een aantal schrijversbezoeken op diverse scholen in het rivierenland. Ik zou er twee dagen aan het werk gaan en kreeg een overnachting aangeboden in een klein huisje op de dijk. Inderdaad, een dijkhuisje.

De bewoner was een kennis van de organisatrice en een paar dagen niet thuis. Ik mocht er een nachtje slapen, dat scheelde een hotel. De frivole organisatrice, ze was in de vijftig, had lang rood haar, blauwe ogen en gulle lach, reed me erheen in haar autootje aan het eind van de dag. Het uitzicht over het lage groene land was er prachtig, maar een restaurantje in de buurt was er niet.

Ze bood me aan 's avonds een pizza te brengen en vroeg of ik verder nog wat nodig had. Voor de grap antwoordde ik overmoedig: 'Nou, wat gezelschap van een leuke dame van in de dertig.' Ze keek me ongemakkelijk aan en ik voelde me licht gegeneerd. Die avond bracht haar zoon pizza.

De volgende morgen reed de organisatrice vroeg met haar autootje voor en zei een beetje vals toen ik instapte: 'Ik heb gisteravond nog een leuke kennis van in de dertig gepolst. Maar toen ze hoorde hoe oud je was, hoefde ze niet.'

Geert van Diepen