Tour-truien

Elke dag moet de leider in het klassement strijd leveren om het gele tricot te behouden. In 1919 was Eugène Christophe de eerste winnaar. Eddie Merckx is met 96 gele truien recordhouder. Achttien Nederlandse renners verdienden 74 keer de eer om een dag in de gele trui te mogen fietsen. Joop Zoetemelk startte 22 keer in de maillot jaune. Dit jaar behaalde Mike Theunissen na dertig jaar weer eens de gele trui voor Nederland!

Gele trui - maillot jaune

Groene trui - maillot vert

Sinds 1953 voor de leider van de sprints; de eerste winnaar was de Zwitser Fritz Schaer. Peter Sagan kreeg de groene trui dit jaar voor de zevende keer omgehangen op het podium in Parijs: een record. Nederlanders die deze trui op het eindpodium droegen waren Jan Janssen (in 1964, 1965 en 1967) en Jean Paul van Poppel (in 1987).

Bollentrui - maillot montagne

De witte trui met rode bollen is sinds 1975 voor de leider in het bergklassement. De eerste winnaar was Joop Zoetemelk. De Fransman Richard Virenque was een topklimmer en wist maar liefst zeven keer deze trui naar Parijs te brengen. In het verleden waren er ook topklimmers zoals Charlie Gaul en Frederico Bahamontes, maar in die tijd was er alleen een bergklassement en nog geen bollentrui.

Combinatietrui - lapjestrui

De trui had een geel, groen, rood bollenmotief. De winnaar van deze trui was een veelzijdige renner; hij stond hoog in het berg-, sprint- en eindklassement. In 1988 en 1989 veroverde Steven Rooks deze trui en pronkte ermee op het podium in Parijs. Daarna is toekenning van deze trui afgeschaft. Ik heb zelf de combinatietrui van Jean Francois Bernard uit 1987 in mijn Tour-verzameling.

Rode trui - maillot rouge

Alleen van 1983 tot 1989 werd de rode trui uitgereikt aan de beste tussensprinter. Punten voor deze trui waren te behalen bij tussensprints en niet bij de eindspurt. Nederlanders Jacques Hanegraaf, Gerrit Solleveld en Frans Maassen hebben in de rode trui gereden.

Witte trui - maillot blanc

De witte trui wordt sinds 1975 uitgereikt aan de jongere tot 24 jaar die het hoogst in het algemeen klassement staat. De eerste winnaar was Francesco Moser. Jan Ulrich en Andy Schleck kregen deze trui driemaal in Parijs uitgereikt. Henk Lubberding, Johan van der Velde, Peter Winnen en Erik Breukink waren de Nederlanders die de witte trui naar de Franse hoofdstad brachten.