Theo Bakker
Theo Bakker

10 vragen aan: Theo Bakker

Dat zijn er veel: mooie, grappige, trieste en heftige. Rode draad bij dit alles is dat je mensen in nood kunt helpen. En in dit verband is mijn mooiste herinnering een heel heftige: bij een zwaar auto-ongeluk heb ik een meisje gereanimeerd, waardoor zij nog twee dagen heeft kunnen leven. Dat heeft haar familie de gelegenheid gegeven om nog afscheid van haar te nemen, wat anders niet gekund had. Zij waren daar dankbaar voor en ik ook dat ik dit voor deze familie heb kunnen doen.

Antwoord op de vraag van Carolan van der Woude: wat is je mooiste herinnering bij de brandweer?

Wie bent u en wat doet u?

Ik ben Theo Bakker, 58 jaar en getrouwd met Reinanda Bak. Wij hebben twee zoons en een dochter: Reinout, Werner en Janine. Na 25 jaar in Langedijk gewoond te hebben, wonen we nu in Heerhugowaard De Noord, waar ik ook geboren ben, op een boerderij. We hebben twee honden, twee pony's en een kat. Mijn hobby's zijn wandelen, motorcross, enduroritten en autoracen met Raceteam Langedijk. Samen met Reinanda ben ik in 1987 Autoservice Bakker gestart aan de Koog in Zuid-Scharwoude. In 1993 is ons bedrijf verhuisd naar de Oostelijke Randweg 4. Hier hebben we, na de nieuwbouw van 1993, ons bedrijf later uitgebouwd met een schadewerkplaats, een showroom en een leasemaatschappij. Per 1 januari jl. heeft onze oudste zoon de werkplaats overgenomen.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben er ien van Tinus Bakker en Lies Bakker-Peerdeman. Mijn vader werkte vroeger bij Leegwater en had daarnaast een klein tuindersbedrijf en mijn moeder regelde het huishouden. Beiden zijn inmiddels overleden, maar ik vind het leuk dat ze onze kinderen en de opbouw van ons bedrijf nog meegemaakt hebben.

Wat heeft u met Langedijk?

Heel veel! Behalve dat ik er 25 jaar gewoond heb en dat onze kinderen er geboren zijn, is ook mijn bedrijf er gevestigd en heb ik in de loop der jaren heel veel Langedijkers leren kennen. Dat kwam ook doordat ik 25 jaar bij de vrijwillige brandweer zat, de afgelopen 10 jaar trouwens zowel bij Langedijk als in Heerhugowaard-De Noord. In november 2018 heb ik hier afscheid genomen. Ik kijk terug op een intensieve en boeiende periode, waarin ik me met voldoening en passie heb ingezet voor de brandweer.

De mooiste plek in Langedijk?

Voor mij zijn dat drie plekken en wel de vestigingsplaatsen van ons bedrijf: Koog 22, de plek waar ooit de camping van Rem Komen stond en waar wij ons bedrijf zijn begonnen in 1987, en Oostelijke Randweg 4 en 2e Industriestraat 16 in Noord-Scharwoude, waar momenteel ons bedrijf gevestigd is. Dit zijn voor mij de plekken waar we onze droom hebben kunnen ontwikkelen en ook weer door hebben kunnen geven aan onze kinderen. Daarnaast wil ik ook het Oosterdelgebied noemen, waar we veel gevaren hebben, een mooi stukje Langedijk.

En wat de lelijkste?

Dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar dat zijn voor mij de plekken waar ik met de brandweer heftige dingen heb meegemaakt: dodelijke ongevallen en grote branden. Ik rijd of loop natuurlijk nog vaak langs die plekken en dan denk ik altijd aan wat daar gebeurd is.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

De geboorte van onze kinderen, mijn Koninklijke onderscheiding die ik 5 jaar geleden mocht ontvangen en waar ik bijzonder trots op ben, mijn tijd bij de brandweer. Het mooie dagje uit dat ik voor de bewoners van Oosterheem en De Kleine Ark heb georganiseerd ter gelegenheid van mijn 50ste verjaardag: een dag met een glimlach.

Als u burgemeester was, wat zou het eerste zijn wat u aanpakte?

Er zijn zo geen punten die ik kan noemen. Ik vind dat het in Langedijk helemaal niet zo verkeerd gaat: dit is een dorp waar veel gebeurt en veel georganiseerd wordt en waar de mensen er voor elkaar zijn als er iets is.

Het beste advies dat u ooit kreeg?

Het advies om zelfstandig ondernemer te worden en ons bedrijf te starten. Mijn vrouw Reinanda wees mij erop dat er aan de Koog een bedrijf te koop kwam (het bedrijf van Rem Komen) en na veel gesprekken aan de spreekwoordelijke keukentafel met Reinanda en mijn adviseur en vriend Anton Ursem heb ik de knoop doorgehakt en begon ik voor mezelf. Zowel Reinanda als Anton hebben alle ontwikkelingen van ons bedrijf meegemaakt en we zijn allemaal trots op wat er nu na 32 jaar staat. Ook is het mooi dat we nu het stokje al voor een deel over kunnen dragen aan de volgende generatie.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en wat wilt u hem vragen?

Ik zou hiervoor graag mijn zoon Reinout op willen geven. Als de nieuwe en jonge generatie ondernemers kijkt hij weer anders tegen zaken aan. Daar ben ik trots op en dat wil ik graag een podium geven.

Reinout, hoe kijk jij in deze moderne tijd aan tegen ondernemen in het algemeen en tegen garagebedrijven in het bijzonder? Hoe kunnen garagebedrijven met hun tijd mee gaan en een antwoord geven op allerlei ontwikkelingen als het overschakelen naar elektrische auto's, de richtlijnen voor CO2-emissie en andere milieueisen en op ondernemen in de digitale wereld?