Zaterdag zijn ook in Langedijk vrijwilligers naar buiten gegaan om zwerfafval op te ruimen.
Zaterdag zijn ook in Langedijk vrijwilligers naar buiten gegaan om zwerfafval op te ruimen. (Foto: aangeleverd)

Samen zorgen voor een schonere buurt

LANGEDIJK - Tijdens de Landelijke Opschoondag op zaterdag 23 maart zijn door heel Nederland vrijwilligers naar buiten gegaan om zwerfafval op te ruimen. Zo waren er in gemeente Langedijk diverse initiatieven georganiseerd. Naast het feit dat men zich prettiger voelt in een schone omgeving is het ook nog eens gezellig en sportief.

Zwerfafval is een probleem van ons allemaal. Het ontstaat zowel bewust als onbewust en heeft een grote impact op mens en dier. Zo kunnen dieren overlijden omdat zij zwerfafval aanzien voor eten en komen microdeeltjes van plastic in onze voedselketen terecht. De plastic soep in de oceanen is daarvan het bekendste voorbeeld.

Initiatieven

Een van deze initiatiefnemers is Joyce. Het is voor haar de eerste keer en zeker niet de laatste keer. Ze vindt een schone buurt fijner wonen en heeft onbegrip voor het feit dat afval op straat gegooid wordt.

"De kinderen worden bewust dat het niet goed is als er afval op straat of in de bosjes ligt en vinden het leuk om het met de grijper op te pakken", aldus Joyce.

Dit smaakt naar meer

Wethouder Nils Langedijk sloot zich aan bij de opschoonactie van Joyce. "Het is natuurlijk méér dan alleen deze dag. We moeten het hele jaar bewust zijn dat afval niet op straat hoort. Goed om te zien dat kinderen ook mee doen, zij hebben de toekomst", zegt de enthousiaste wethouder.

Gemeente Langedijk heeft de initiatieven ondersteunt door grijpers, ringen, vuilniszakken en handschoenen ter beschikking te stellen. Deen Supermarkten heeft voor de vrijwilligers een lunchtasje gesponsord omdat zij de initiatieven waarderen. "Dit smaakt naar meer, wat mij betreft zoeken we meer verbinding met bedrijven en organisaties en maken we hier volgend jaar een nog groter succes van", belooft de wethouder.