Fake de Jonge: ''We hopen veel nieuwe vrienden te verwelkomen bij Museum Broeker Veiling.
Fake de Jonge: ''We hopen veel nieuwe vrienden te verwelkomen bij Museum Broeker Veiling. (Foto: Vincent de Vries)

'Museum BroekerVeiling kan niet zonder vrienden'

BROEK OP LANGEDIJK – De Vereniging Vrienden van de Broeker Veiling hield enkele maanden geleden een wervingsactie die maar liefst vijftig nieuwe donateurs opleverde. "Daar zijn we heel blij mee", zegt Fake de Jonge, voorzitter van de Vereniging Vrienden van de Broeker Veiling. "Wij stellen jaarlijks een bedrag ter beschikking voor nieuwe projecten en het bevorderen van belangstelling voor het werk van de Stichting Museum BroekerVeiling en Stichting De Geestman."

Tijdens hoogtijdagen meer dan 100 Vrienden

"Tijdens de hoogtijdagen hadden we meer dan 1.100 Vrienden, maar sinds de economische crisis ontvingen we veel bedankjes. Dat is heel jammer. Daarom gaan we weer op zoek naar mensen het museum een warm hart toedragen. Die steun hebben we nodig om het museum optimaal te laten draaien. Als elk gezin uit de gemeente Langedijk lid zou worden, komen we al een heel eind verder. Het is toch uniek wat er in Langedijk gebeurt?! Museum Broeker Veiling is de enige overgebleven doorvaargroenteveiling ter wereld. Hier kunnen de mensen zien en beleven hoe de producten van de tuinders worden aangevoerd en geveild. Varen tussen de akkers en zelf deelnemen aan de veiling: het kan allemaal. Het museum heeft ongeveer 200 vrijwilligers en een klein team aan vaste medewerkers, die tezamen het museum draaiende te houden."

Fluisterbootje

''Voor twintig euro per jaar ben je Vriend en heb je gratis toegang tot het museum. Daarbij mag je zelfs vier keer per jaar een introduce meenemen. Ook krijgt je als Vriend korting op de huur van een fluisterbootje en vier keer per jaar het verenigingsblad De Grote Klok toegestuurd. Maar bovenal ben je een grote steun voor het museum. Er worden geregeld speciale activiteiten voor Vrienden georganiseerd, zoals de Vriendenmaaltijd. Daar kwamen dit jaar 145 mensen op af. Ook is er de High Tea, waar tachtig mensen optimaal genoten van allerlei lekkernijen. Met rond de 50.000 bezoekers per jaar mag het museum niet klagen. Maar méér Vrienden betekent dat we méér geld kunnen afdragen aan museum Broeker Veiling, dat dan weer nieuwe projecten kan ontwikkelen."

Leukste uitje

Voor de tiende keer organiseert het Land van ANWB de verkiezing van het 'Leukste uitje van Nederland' en het 'Leukste uitje van de provincie'.

Museum Broeker Veiling deed al een aantal keren mee en werd in 2017 zelfs derde van Noord-Holland. Al een bezoek aan het Museum gebracht? Breng je stem uit via de link op broekerveiling.nl/leuksteuitje of scan de QR code.