Tekening van het gemeentehuis, verdeeld in kleine woonruimtes.
Tekening van het gemeentehuis, verdeeld in kleine woonruimtes. (Foto: aangeleverd)

Wie wil wonen in het gemeentehuis?

LANGEDIJK - Voor het -bijna- leegstaande gemeentehuis in Langedijk wacht een tweede leven. Mensen die met spoed een betaalbare woonruimte zoeken kunnen hier straks terecht.

door: Marsha Bakker

De woningnood is groot, waardoor spoedzoekers, jongeren en statushouders vaak geen betaalbare woning kunnen vinden. Flexwonen springt hierop in. Het flexibel woon-concept transformeert leegstaande gebouwen tot tijdelijke woonruimtes. Met succes draait dit concept al in meerdere gebouwen in Alkmaar en in Limmen. Tijdens de bijeenkomst gaven Bert en Victor Rotteveel van Flexwonen tekst en uitleg over de plannen van het voormalige gemeentehuis. Ook hoopten ze de weerstand van enkele ongeruste omwonenden weg te nemen.

Dat lukte ten dele. Nadat de heren van Rotteveel hun verhaal hadden gedaan kwamen de vragen, maar ook verwijten over slechte communicatie. Niet alle omwonenden waren uitgenodigd voor deze bijeenkomst, en de plannen zijn blijkbaar al zo vergevorderd dat protesteren geen zin meer heeft.

Brief

De door A.J. Voorhans, een 'verontruste omwonende van het gemeentehuis' verspreide brief had bij een aantal mensen de onrust flink aangewakkerd. In zijn schrijven uit hij zijn angst voor de mogelijke plaatsing van arbeidsmigranten, statushouders en immigranten in het gemeentehuis, 'met alle overlast van dien'. Wethouder Ad Jongenelen was ook aanwezig en gaf aan het jammer te vinden dat er zo veel wantrouwen leeft, maar had ook begrip. "Veranderingen brengen altijd een mate van onrust. In dit geval wordt het gemeentehuis juist bewoonbaar gemaakt om overlast te voorkomen. Als het gemeentehuis leeg blijft staan, is de kans op vandalisme en ongewenste bezoekers vele malen groter. We moeten het niet groter maken dan het is." Rotteveel. ,,Jongeren en spoedzoekers zijn hartstikke blij met deze oplossing. Voor het gebouw Kooimeer boden we op Facebook 90 kamers aan. Er kwamen meer dan 500 aanmeldingen binnen.'' Dat er bij die locaties geen grote problemen zijn, komt volgens Rotteveel ook doordat er in iedere locatie een beheerder inwoont. ,,Deze beheerder is hét aanspreekpunt, voor zowel bewoners als omwonenden. Bij overlast grijpt hij in." De beheerder is ook nauw betrokken bij de selectie van de woningzoekenden. Zo wordt er gekeken naar inkomen, situatie en of de woningzoeker 'past'. Omdat deze vorm van huisvesting valt onder de Leegstandswet is er geen sprake van voorkeursbehandeling of een puntensysteem. Waardoor juist iedereen in aanmerking komt."

Anti kraak

De bewoning van het gemeentehuis zal in fases verlopen.

Eerst is vergunning aangevraagd voor tijdelijke bewoning door middel van anti kraak door zes personen.

Vervolgens zal het pand vier weken lang worden verbouwd en aangepast voor bewoning door 75 tot 95 'spoedzoekers', bestaande uit stellen of alleenstaanden zonder kinderen.

Lees verder op pagina 4

Afbeelding