Afbeelding
Marieke Neesen

Tradities

De maand december zit vol met prachtige feesten: Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw. En meestal horen bij die feesten tradities. Bij Sinterklaas hoort het maken van rijmen, bij Kerst hoort het versieren van een kerstboom en bij Oud & Nieuw hoort het bakken van oliebollen en appelflappen. Natuurlijk hoef je deze gewoontes niet uit te voeren, maar ik zie het als een soort eerbetoon aan je familie, je geschiedenis.

Van jongs af aan, lazen wij lange prachtige Sinterklaasgedichten voor, gemaakt door mijn ouders. Nog steeds vind ik het leuk om de kerstboom bij mijn ouders, samen met mijn moeder te versieren, omdat alle kerstversierselen weer tevoorschijn komen. Die oude zilveren bal, die je als kind al gezien hebt en nu nog steeds schittert. Een vogeltje heeft betere kerstfeesten gekend en is een deel van zijn staart verloren. Oude kerstspullen, maar de herkenning blijft fijn.

In mijn eigen kerstboom, heb ik kerstversieringen vanuit verschillende landen over de wereld, waar ik op vakantie ben geweest.

Op Oudjaarsdag sta ik vroeg op om oliebollen te bakken. Vroeger deed ik de voorbereidingen en bakte mijn man Martin alles. Nu doe ik alles zelf, maar dit jaar krijg ik hulp van wat familieleden.

Het is fijn om tradities te hebben, die door te geven en fijne herinneringen te maken, door de tijd heen.

En ik heb ook mijn eigen traditie gemaakt. De uitreiking van de jaarlijkse Martin Neesen Prijs komt eraan op 20 maart. Voor de vijfde keer zal de prijs worden uitgereikt. Ik hoop dat er nog vele nominaties zullen worden ingestuurd. Nomineren kan tot en met 31 december! Kijk op www.lieflangedijk.nl onder kopje stichting en vul het digitale Martin Neesen Prijs nominatieformulier in.

Tradities, ik houd er van! Een fijne decembermaand toegewenst!