De ravage na de plofkraak is de volgende ochtend enorm.
De ravage na de plofkraak is de volgende ochtend enorm. (Foto: Mariska Sieverts)

Leven na de plofkraak

NOORD-SCHARWOUDE - De bomaanslag, zoals Ronald Kraayeveld het noemde, was in en zelfs buiten het hele dorp te horen, velen werden er wakker van. Zij die dichterbij woonden zeiden achteraf dat het leek of hun bed een trampoline was.

Na eerdere aanslagen in onder andere Amsterdam en Zaandam was nu Noord-Scharwoude aan de beurt: een plofkraak. Dit keer bij de geldautomaat van de ABN AMRO aan de Voorburggracht. De gevolgen zijn groot, niet alleen materieel maar zeker ook geestelijk. Hoe is het, nu de aanslag op maandagmorgen 25 november al weer enige tijd achter ons ligt, met hen die er het meest mee te maken hadden? Een gesprek met een aantal omwonenden en gedupeerden.

Galerie

Galeriehouder Ronald Kraayeveld, die uit zijn bed gebeld werd en de puinhoop in en rond zijn galerie meemaakte raakt langzaamaan over de schrik heen Hij stond aanvankelijk te beven als een rietje en zag een levenswerk bijna gesloopt worden. Gelukkig is het pand verzekerd, maar de kunstwerken die beschadigd raakten moeten of gerestaureerd of als onherstelbaar betiteld worden. De galerie wordt weer in ere hersteld en Ronald is niet van plan bij de pakken neer te zitten. "Ik laat me zeker niet afschrikken door een stelletje tuig!", zegt hij vastberaden. Activiteiten die hij gepland had gaan dan ook gewoon door.

Ervaringen omwonenden

De huizen aan de Kreeft tegenover de geldautomaat hebben het ook zwaar te verduren gehad. Tijd om daar ook eens aandacht aan te besteden. Als eerste op bezoek bij Daniƫlle en Rob. Zij werd wakker van de enorme knal, Rob lag diep in dromenland. De constructie van hun huis heeft flink te lijden gehad: er zit aan de voorkant van het huis ruimte tussen de muren en kozijnen en een raam ging stuk. De man van de verzekering is geweest, nu de expert nog. Waar de schade onder te brengen is, is nog onduidelijk, mag je dit vandalisme noemen? Vervolgens langs bij Mariska en Herman. Ook zij hebben schade, aan het dakkapel, het mechanisme van een raam en haarscheuren in het onlangs piekfijn aangebrachte stucwerk. Mariska belde snel 112 en tijdens het gesprek met de telefonist volgde de tweede explosie. "Hoeveel geld heeft deze wandaad gekost? De gehele dag allerlei politiediensten aan de slag, opruimwerkzaamheden, reken maar uit..." Leuk is dat Mariska koffie en thee verzorgde voor de dienstdoende agenten. Foto's getuigen van de consternatie die de plofkraak gaf. Marit en Nick sliepen heerlijk tot de explosies kwamen. Nick ging aarzelend naar beneden, zag troep in de keuken liggen en dacht eerst aan inbrekers. Marit bleef verschrikt in haar bed: "Ik heb nog nooit zo mijn hart door mijn lijf horen bonzen!" Gelukkig sliep de tweeling door de herrie heen. De scheuren in het houtwerk op zolder en de verschoven oversteek van hun dak worden een flinke reparatie. Ten slotte naar Marieke en Peter, die ook getroffen zijn door de plofkraak. Marieke was wakker op het tijdstip van de eerste explosie en dacht meteen aan de bank: "Als oud-werknemer dacht ik daar meteen aan." Zij belde als eerste 112. "Ons huis stond te trillen en bijvoorbeeld een vensterbank is 4 centimeter verschoven. Het leek wel of er oorlog was uitgebroken!" Opvallend is dat hun 3-jarige dochter, die toch meestal snel wakker is, door alles heen sliep. Marit vertelt dat er in de buurt wel oudere kinderen zijn die nog steeds hinder ondervinden van de gebeurtenis.

Leuk gebaar

De getroffenen kregen een boeket bloemen van de ABN AMRO bank met een kaartje waarop staat: 'Een bloemetje voor de schrik!' De betreffende geldautomaat zal wel niet meer terugkomen. De bank is de laatste tijd vaak getroffen door deze vorm van geweld en heeft daarom voorlopig 470 automaten gesloten. Het gaat om ongeveer de helft van alle geldautomaten van de bank.

Vlak na de plofkraak liggen de bewoners van de Kreeft te schudden in hun bed.