Afbeelding
Foto: Marjolein Ansink

De 10 vragen aan: Leontien Kompier

Leontien Kompier, bijna een jaar waarnemend burgemeester van gemeente Langedijk

Wie bent u en wat doet u?

Van wie bent u dr ien?

Geboren in 1958 in Haarlem, als oudste van vier kinderen in een middenstandsgezin. Ouders hadden een slagerij, overgenomen van mijn grootvader. Eind jaren '60 werd de slagerij verkocht en verhuisde het gezin van Haarlem naar Oudorp waar mijn vader bij een groothandel in vlees in Alkmaar ging werken. Ik voltooide mijn laatste klas van de basisschool na een half jaar brugklas op het PCC in Alkmaar 'emigreerden' we naar Drenthe, omdat mijn vader een eigen zaak in Emmen in de in- en export van runderen kreeg.

Wat heeft u met Langedijk?

Ik woon in Oudkarspel. Ik vind Langedijk een onontdekte parel, met al haar dorpen, het eigen karakter, het waterrijke en al die verschillende huisjes. Wat me heel erg verbaasde in het begin, is dat mijn gevoel voor dit gebied veel sterker is dan ik had gedacht. Ik ontmoette al snel klasgenoten en oude bekenden. Ik geniet van de directe cultuur van de mensen: héérlijk! Het feit dat ik mezelf kan zijn en mijn eigen taal weer kan spreken, voelt als thuiskomen.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

Dat is het waterrijke mooie Oosterdel, maar zeker ook de uitkijk over de polder vanaf de Allemanskerk. Maar bovenal het eigen karakter van alle dorpen. We mogen in Langedijk trots zijn op de rijke cultuurhistorie. Het water verbindt de Langedijkers van oudsher, maar biedt ook zeker naar de toekomst nog veel kansen in recreatief en economisch opzicht.

En de lelijkste?

Langedijk is uniek. Weliswaar is Langedijk veel compacter dan mijn vorige gemeente (overigens noem ik Westerwolde wel het best bewaarde geheim van Nederland) maar ik ben van mening dat het dorpse, waterrijke en groene karakter ons hier, zeker op de langere termijn, veel te bieden heeft. Ik vind dat - ondanks de verstedelijking om ons heen - we hier in Langedijk (het op één na best bewaarde geheim in Nederland) het zeker niet moeten volbouwen.

Welke herinnering aan deze omgeving is u dierbaar?

Ik was elf jaar oud en kwam in de zesde klas in Oudorp. Vanaf dat moment had ik geen 'meneer' meer voor de klas, maar een 'meester'. Ik ging voor de eerste keer Sint Maarten lopen met een lampion. We bezochten vooral winkels en bejaardentehuizen, want daar was de opbrengst het grootst.

Als u burgemeester was, wat zou het eerste zijn dat u aanpakte?

Ik ben nu bijna een jaar burgemeester van Langedijk. Toen ik in maart 2018 aantrad viel ik met veel activiteiten meteen met mijn neus in de boter. Na een week waren de gemeenteraadsverkiezingen, waardoor ik in een recordtijd de wisseling van de gemeenteraad en college meemaakte. Een maand later was het Koningsdag, de viering van 4 en 5 mei én de jaarlijkse gelegenheid voor het uitreiken van de Koninklijke Onderscheidingen. Het was een snelle, zeer effectieve manier om in korte tijd de Langedijker samenleving, de vele vrijwilligers en het rijke verenigingsleven te leren kennen. Hier mogen we trots op zijn. Langedijkers zetten zich in voor hun dorpen en hun dorpsgenoten. En dat wordt zeer gewaardeerd vanuit ons gemeentebestuur.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Wees jezelf, koester je familie en vrienden. En met de paplepel ingekregen dat de klant koning is. Op een ondernemende manier dienstverlenend zijn is wat mij betreft de core business voor onze gemeente.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en wat wilt u hem/haar vragen?

De nieuwe postchef van onze brandweer: Carolan van der Woude. Hoe is het om als vrouw actief te zijn in deze 'mannenwereld'?