Layla is uitblinker van Horizon College

REGIO - Negen studenten van het ROC Horizon College zijn gekwalificeerd voor de landelijke finales van Skills Heroes. Dit zijn nationale vakwedstrijden voor mbo-studenten.

'Ik vind mezelf juist verlegen'

Per opleiding doen acht mbo-studenten mee aan de landelijke finale van Skills Heroes. Samen met Nick Zonneveld (De Rijp), Bart Bonouvrie (Stompetoren), Bjarne Wijker (Egmond aan Zee) en Ivana Hommes (Heerhugowaard) gaat Layla Dekker uit Zuid-Scharwoude strijden om de nationale titels.

De 19-jarige Layla is oud-leerling van de Wijde Veert. Op het Horizon college heeft ze Verkoper niveau 2 afgerond en ze zit nu in het laatste jaar van Verkoopspecialist niveau 3.

"Ik vind het wel apart dat ik een uitblinker ben! Ik ben best verlegen als ik nieuwe mensen ontmoet of onzeker als ik dingen voor het eerst doe. Dus het voelt best raar dat zoveel mensen zoveel aandacht aan me willen besteden. Wat het tegelijk ook heel speciaal en leuk maakt, omdat je ook iets doet wat weinig mensen meemaken."

Per ongeluk

Layla werd eigenlijk per ongeluk onderdeel van de vakwedstrijden. "Ik had me er niet voor opgegeven maar was wel bij die uren aanwezig in de klas, omdat die leraar leuke lessen geeft. Hij deelde een stencil uit waarop stond dat we een vlog moesten maken over een zelfgemaakt product. De winnaar van deze vlogwedstrijd zou doorgaan naar de voorrondes van Skills Heroes en kreeg en bioscoopbon. Toen heb ik, net als 29 anderen, een vlog gemaakt. Ik maakte er een over mijn zelfgemaakte koolhydraatarme crackers. Al die vlogs werden vervolgens nagekeken en beoordeeld door docenten van Skills Heroes, en ik werd geselecteerd om door te gaan naar de voorrondes in Dokkum!"

Layla vindt het heel spannend op zo'n groot podium op te treden. "Ik ben nu al zenuwachtig! Er kijken belangrijke mensen naar mijn presentatie en ook is er veel publiek bij aanwezig. Maar ook lijkt het me de meest leerzame en grootste beleving die je ooit mee kan maken! Ik denk dat het ook extra pluspunten oplevert voor mijn verdere carrière! Omdat ik ook al veel geleerd heb bij de voorrondes zal ik hier nog meer bij leren."

Wereldkampioenschap Ruslan

Bij het behalen van het Nederlands kampioenschap kunnen studenten van het Horizon College afgevaardigd worden naar de wereldkampioenschappen, Worldskills in Kazan (Rusland). Die afvaardiging verschilt per opleiding. Tijdens Worldskills strijden circa 1600 jonge vakmensen uit zestig landen met elkaar om de wereldtitels.

Excellentie bevorderen

De Skills-wedstrijden zijn door het ministerie van OCW aangewezen om excellentie in het mbo-onderwijs te bevorderen. Het Horizon College, met vestigingen in Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend, vindt het belangrijk dat mbo-studenten het beste uit zichzelf kunnen halen. De wedstrijden maken dan ook deel uit van het excellentieprogramma van de school.

Wat ze later wil worden? "Dat weet ik eigenlijk nog niet! Mijn eerste doel is een ijscokar starten in het dorp. Lekker ijsjes uitdelen aan de leuke kinderen en elke dag blije gezichten zien. Net als in de supermarkt waar ik werk en waar ik graag een praatje maak met de vaste klanten. Wat dat betreft is de verkoop wel echt mijn ding!"

De finales worden gehouden van 20 tot en met 22 maart in de RAI in Amsterdam.