Pelgrim-cantate van Bach gezongen in de Kooger kerk

ZUID-SCHARWOUDE - In de Kooger Kerk te Zuid-Scharwoude wordt op zondag 17 maart een Cantatedienst gehouden rondom Cantate 131 van Joh. Seb. Bach. De titel luidt: 'Vanuit de diepten roep ik tot U'.

De Cantate is een van Bachs vroegste werken

De Cantate is een van Bachs vroegste werken, hij was pas 22 jaar oud toen hij dit muzikale meesterwerk schreef. De tekst is ontleend aan Psalm 130, een bedevaartpsalm. Op weg naar Jeruzalem zongen de pelgrims liederen met daarin verwoord zowel de moeite van de reis, als de vreugde van de bestemming. Voor vele hedendaagse pelgrims gaat het al lang niet meer om de bestemming, maar vooral om de weg er naartoe. En daarmee lijkt de metafoor van de pelgrimage geschikt om het moderne levensgevoel en hedendaags geloof te beschrijven, waarbij de hemel steeds verder naar de achtergrond verdwijnt en de nadruk komt te liggen op het leven hier en nu. Het eeuwige leven, niet als een ander leven (ver weg, ooit eens na dit aardse leven), maar als dit leven anders.

Collegium Vocale Camerata

De Cantate wordt gezongen door het Collegium Vocale Camerata onder leiding van Grard Leegwater en begeleid door een klein orkest. Het grote van Dam orgel wordt bespeeld door Hans van Haeften. Ds. Rob Basten verzorgd een korte overdenking.

De dienst begint om 11.30 uur.