Vervolg voorpagina 'Wetgeving verstikt boerenbedrijf'

Nu is ook dat voorbij en besteedt hij zijn tijd aan leuke dingen zoals biljarten en reizen. Over de problemen die de boeren momenteel ondervinden zegt Rietveld: "De voedselproductie moet groeien, de overbevolking neemt toe. Er moet steeds meer geproduceerd worden en dat voor prijzen die vooral niet te hoog mogen zijn. De agrariër krijgt vaak een contract dat erg laag is en als snel een wurgcontract blijkt te zijn. Supermarktketens bepalen de prijs en hebben de macht. Voeg daarbij de vele ambtenaren die regels bedenken, controleren en diezelfde landbouwer ervaart steeds meer druk. Daarbij komt dan ook nog de enorme administratieve rompslomp en de ontevredenheid is geboren. Als je bijvoorbeeld al 8 jaar op een bepaalde manier je land spuit, dan komt daar plots de regel van boven dat je een diploma hiervoor moet halen. Een docent, soms iemand zonder de praktische kennis, vertelt je wat te doen en daar betaal je dan ook nog een behoorlijk bedrag voor."

Advies

Regels en ambtenaren

"Het lijkt wel of een boer een lustobject voor de regering is. Een boer moet werken en niet zoveel administreren. Ons land is overvol door (semi)-overheidsambtenaren en de resterende minderheid moet voor voedsel zorgen, wel onder de voorwaarden van die overheidsambtenaren. Voeg daarbij de invloed van milieubeweging en de agrariër wordt langzaamaan verstikt. Het plezier in het werk verdwijnt dan, ook al omdat de inkomsten niet stijgen, eerder afnemen. Wil een veeboer bijvoorbeeld zijn aantal koeien vergroten om rendabel te kunnen blijven, dan volgt daar tegenwoordig gelijk een verbod op. Logisch dat geen opvolgers te vinden zijn als vader zijn boerenbedrijf over wil doen. Mocht een zoon dat kunnen betalen, eigenlijk kansloos gezien het bedrag dat opgebracht moet worden, dan zal zijn potentiële opvolger vriendelijk bedanken… hij gaat niet 7 dagen per week voor een laag loon aan de slag, waarbij hij continu op de vingers getikt wordt door ambtenaren. Als het bedrijf te dicht bij een natuurgebied ligt, wil de overheid het opkopen. Dan wordt van die plek een nieuw natuurgebied gemaakt.''

Machteloosheid

Over de invloed die LTO (Land- en Tuinbouworganisatie) Nederland kan hebben op het beleid is Arie Rietveld helder: "Als nog maar 5 % van onze bevolking in de agrarische sector werkzaam is, dan ligt de macht bij de meerderheid, die steeds weer iets nieuws verzint en banen creëert waar de boer de dupe van is. De monopolypositie van de supermarktketens daarbij gevoegd en de oorzaak voor de huidige ontevredenheid is terecht geboren! De overheid in Nederland slaat door. Geef de bevolking brood en spelen, maar dat brood mag niet te veel kosten, anders mort het volk! Al met al vind ik daardoor het toekomstbeeld van het agrarisch leven in ons land somber! Tot slot: 'No farmers, no food…'"