Test je technische skills tijdens Tech Your Talent.
Test je technische skills tijdens Tech Your Talent. Foto: Sander van der Torren

Technisch talentevenement voor tweedejaars VMBO'ers

HEERHUGOWAARD - Tech Your Talent NHN is een nieuw evenement voor leerlingen in het tweede leerjaar van het VMBO. Van 27 november tot en met 6 december maken ruim 2.200 leerlingen uit de hele regio kennis met verschillende werelden van de techniek.

Acht dagen lang zijn de werkplaatsen van de Bouw- en Techniekcampus in Heerhugowaard het toneel van talentvolle VMBO-leerlingen die kennismaken met zowel praktische opleidingen als de meer theoretische techniekopleidingen.

Hulp bij vervolgkeuze

In honderd minuten tijd worden tien technische opdrachten uitgevoerd. Leerlingen ontdekken op die manier wat hun talenten zijn en wat techniek kan inhouden. De organiserende opleidingen zijn Installatiewerk, SPG Infra, ESPEQ Opleidingsbedrijven en het Horizon College. De opleidingsbedrijven, die normaliter mbo-opleidingen en technische cursussen verzorgen, zijn van mening zijn dat je techniek moet beleven door te doen en zelf te ervaren. "Veel leerlingen weten nog niet goed wat ze willen gaan doen of hebben er helemaal geen beeld bij wat techniek nu eigenlijk inhoudt", aldus Wilfred Blom van ESPEQ Installatietechniek. "Een evenement als dit draagt zeker bij aan meer bekendheid voor de techniek en het vak, en daarnaast helpt het leerlingen ook straks een goede vervolgkeuze te maken."

Virtueel verfspuiten

Bij binnenkomst verrijst er voor de leerlingen al een groot dak waarop ze in tien minuten tijd tientallen dakpannen mogen leggen. Daarna gaan ze de hoogte in als ze ook nog eens proberen de pannen strak in één lijn te leggen, drie rijen dik! Kennis wordt getest over de verschillende duurzame houtsoorten en plaatmaterialen. Verder kunnen de leerlingen met een HoloLens precies aangeven op een kale wand waar de waterleiding of de bedrading van het zonnepaneel gemonteerd moet worden. Ook krijgen ze de kans om een badkamer te ontwerpen van een levensbestendige woning of een badkamer voor een kangoeroewoning. Ze gaan aan de slag met BIM, Building Information Model, die voortijdig fouten en complexe vraagstukken kan oplossen maar ook virtueel verfspuiten in de spuitcabine van de schilderwerkplaats en stoeien met de hybride kraan.