Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Verzin naam voor nieuwe gemeente

HEERHUGOWAARD - Inwoners van Heerhugowaard en Langedijk kunnen van 26 november tot en met 11 december een naam kiezen voor de nieuwe fusiegemeente. Er zijn geen voorwaarden waaraan de nieuwe naam moet voldoen. De naam kan verwijzen naar het verleden of juist toekomstgericht zijn. Het kan een anagram zijn of een andere creatieve vondst.

"Dus verras ons", moedigt de namencommissie aan. Die commissie bestaat uit de twee burgemeesters, wethouders John Does en Jasper Nieuwenhuizen en de plaatsvervangend voorzitters van beide gemeenteraden Hans de Graaf en Stefan Brau. Zij kiezen uit alle inzendingen vijf of zes namen die vervolgens aan alle inwoners worden voorgelegd. De inwoners kunnen dan aangeven hoe zij tegenover die namen staan: positief, neutraal, negatief. De naam die de minst negatieve gevoelens oproept wordt de nieuwe naam. Die wordt in maart bekend gemaakt. Voor de inzenders van de uiteindelijk winnende naam is er een beloning.

Naam indienen

Er zijn drie mogelijkheden om een naam in te dienen; via de website langedijkenheerhugowaard.nl, via de antwoordcoupon op de voorpagina van deze krant of op een van de volgende locaties: de Binding, De Anbouw, De Geist, Het Behouden Huis en café de Bonte Koe in Langedijk of het gemeentehuis, wijkcentrum De Horst, buurthuis De Ezel, buurthuis de Hoeksteen, buurthuis de Deel en wijkcentrum De Zon in Heerhugowaard.

In de praktijk

Een nieuwe naam betekent in de praktijk van alle dag niet zo heel veel. Postcodes blijven hetzelfde. Inwoners wonen straks ook nog gewoon in Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk of Heerhugowaard. Die naamborden blijven ook gewoon bij de toegang tot de dorpen/stad staan. Alleen staat daar straks de nieuwe gemeentenaam onder.

Bij de aanvraag/verlenging van een paspoort of rijbewijs komt de nieuwe naam te staan. Bestaande documenten blijven met de 'oude' naam gewoon geldig. Ook in uittreksels van het bevolkingsregister en bij geboorte-inschrijving komt de naam van de nieuwe gemeente. Op de verkeersborden blijven de namen van de huidige dorpen/stad staan.