Lezing melkvee in Oude Gemaal

HEERHUGOWAARD - Historicus Kees van der Wiel verzorgt woensdag 6 maart een lezing over de ontwikkelingen in de melkveehouderij in Noord-Holland in Het Oude Gemaal aan de Huigendijk 17 in Heerhugowaard.

Het verhaal gaat van het begin van de droogmakerijen tot het einde van de stolp als boerenbedrijfsgebouw, zo'n veertig jaar geleden. Van der Wiel bespreekt het succes van de melkveehouderij in de nieuwe polders van de zeventiende eeuw, en de relatieve kater in de eeuw daarna, en het belang van de internationale kaashandel.

Schaalvergroting

Ook de ontdekking van het Noord-Hollandse zwartbontvee door de Amerikaanse zuivelindustrie aan het einde van de negentiende eeuw, het ontstaan van de rundveestamboeken, de georganiseerde veefokkerij, de verandering van het boerenbedrijf door de opkomst van de zuivelfabrieken, het succes van de tuinbouw rond 1900 en de schaalvergroting in de melkveehouderij, die het boerenbedrijf in de stolp onmogelijk maakte en de stolpboerderij degradeerde tot monument of boerderette, komen aan bod. Het accent bij de lezing ligt op die delen van Noord-Holland die in deze ontwikkelingen de meest vooraanstaande rol hebben gespeeld: West-Friesland en de Beemster.

De lezing begint om 14.00 uur, de toegang bedraagt € 5,-. Kaarten zijn verkrijgbaar via hetoudegemaalheerhugowaard.nl en eventueel aan de deur.