Wethouder Jan van der Starre (r) met 'zwerfinator' Dirk Groot, die van zijn ergernis zijn hobby gemaakt heeft.
Wethouder Jan van der Starre (r) met 'zwerfinator' Dirk Groot, die van zijn ergernis zijn hobby gemaakt heeft. (Foto: Aangeleverd)

Start opschooncampagne tegen zwerfafval

HEERHUGOWAARD - Wethouder Jan van der Starre gaf dinsdagmiddag 26 februari, samen met zwerfvuilspecialist Dirk Groot, het startsein voor de opschooncampagne van de gemeente Heerhugowaard. De campagne bestaat uit een aantal evenementen in maart, met de Landelijke Opschoondag zaterdag 23 maart als rode draad.

"Zwerfafval is een ergernis van iedereen en heeft dus de aandacht van de gemeente. Met deze campagne willen we het bewustzijn vergroten en daarmee zorgen voor minder zwerfafval", aldus Van der Starre. De tachtig vrijwillige Waardse zwerfafvalpakkers zijn uitgenodigd voor de jaarlijkse bedankdag, begin maart in het gemeentehuis. Zij prikken vrijwillig het hele jaar door zwerfafval in Heerhugowaard en worden in het zonnetje gezet voor hun bijdrage aan een schonere gemeente.

Filmavond

Donderdagavond 14 maart kunnen Heerhugowaarders gratis naar de bioscoop, want dan wordt de documentaire 'Plastic Soup Surfer' vertoond, een film over Merijn Tinga die 1.200 kilometer over de Rijn pendelt op zijn van restafval gemaakte surfplank. Na de vertoning is er een informatiemarkt met diverse stands van onder meer HVC, Recycle Valley, 'zwerfinator' Dirk Groot en Tinga zelf. Aanmelden voor de film kan via www.heerhugowaard.nl/aandebak.

Landelijke Opschoondag

Zaterdag 23 maart is de Landelijke Opschoondag; alle inwoners kunnen meedoen aan schoonmaakacties in hun buurt of zelf een actie organiseren. Ook wordt er een opschoonloop georganiseerd, speciaal voor mensen die hardlopend willen prikken. Naast de Landelijke Opschoondag organiseren inwoners zelf ook geregeld schoonmaakacties in hun buurt. Zo gaan bewoners van Stad van de Zon zaterdag 30 maart weer de straat op om de wijk vrij te maken van zwerfafval. Deze terugkerende actie is mede mogelijk dankzij het Leefbaarheidsfonds van de gemeente.